Den låga andelen utbildade lärare och andelen elever som uppnår högskolebehörighet, är ett fortsatt problem i Flens kommun. Detta enligt Lärarförbundets årliga undersökning "Bästa skolkommun", där kommunen fortsätter att placera sig bland de lägst rankade i landet.
Trots fjolårets framsteg, där kommunen lyckades klättra från den sämsta placeringen i Sverige, upp till plats 275, har man inte uppnått någon större framgång i år. I 2018 års undersökning behåller Flen fjolårets placering, vilket ger kommunen den näst sämsta placeringen i Sörmland.
Av de 13 kriterier som jämförs i undersökningen har Flen förbättrat sig i vissa kategorier, samtidigt som man tappat flera placeringar i andra.
Elevernas meritvärde i årskurs nio, andelen elever som fullföljer gymnasiet inom tre år och andelen nior som blivit godkända i alla ämnen är områden där kommunens skolor förbättrat sig anmärkningsvärt under det senaste året.
Däremot ser det inte bra ut när det kommer till andelen elever som uppnår högskolebehörighet, där kommunen tappar flera placeringar, från fjolårets plats 199 till 281. Den låga andelen utbildade lärare i kommunen och sjukfrånvaron bland lärarna, som ökat rejält i år, är också kategorier som drar ner Flens rankning.
Anders Berglöv (S), kommunalråd i kommunen, medger att Flen har en lång väg att gå när det gäller skolan.
– Det är naturligtvis ingen hedrande placering, men vi måste kämpa på. Vi alla vill väl att våra skolbarn ska klara sig bra och få bra meritvärden. Vi har en del svårigheter när det gäller våra meritvärden i årskurs nio, det är ju glädjande att det har blivit något bättre i alla fall, men vi vet att vi har en lång resa för att förbättra skolan.
Samtidigt menar han att senare års skolsatsning i kommunen, ger hopp om en successiv förbättring.
– Vi har haft ambitioner med skolprojektet och jag vet ju också att det finns en positiv anda inom skolorganisationen att klara målen. Vi måste jobba vidare, säger Anders Berglöv.
Artikeln uppdateras.