Flens församlingar går till valurnorna

I valet till kyrkofullmäktige röstar man på nomineringsgrupper och på några håll i kommunen är det total dominans från en grupp medan det på andra ställen är mer huggsexa om mandaten. Men politiken lämnas allt som oftast därhän till förmån för samsyn kring det bästa för församlingen.

Övrigt2017-09-12 18:00

Val hålls i Flens fyra församlingars kyrkofullmäktige, Bettna, Flen Helgesta-Hyltinge, Dunker Lilla-Malma samt Mellösa. Tidningen har gjort nedslag hos var och en av dem, först ut är Malmköping där valdeltagandet i Dunker-Lilla Malma församling var 15,3 procent 2013. Det motsvarar 315 av 2 066 personer som hade rättighet att rösta.

Likt andra församlingar sätter man politiken åt sidan i fullmäktige, men det gör det inte mindre viktigt att rösta menar Helena Huhta, fullmäktigeledamot och ersättare i kyrkorådet.

‒Jag tycker det är viktigt att man engagerar sig i valet, det är en demokratisk rättighet. Om man inte röstar innebär det också att man ställer sig bakom det jobb som redan görs, säger Huhta och påminner om att det är mer än lokala val som hålls.

‒I valen till kyrkomötet och stiftet deltar politiska partier och det är viktigt att inte glömma bort det. De är nästan ännu viktigare, de sätter riktningen på var kyrkan ska någonstans.

Helena Huhta valdes in i kyrkofullmäktige vid valet 2013.

‒Jag har på ett eller annat sätt varit engagerad i kyrkan hela livet, jag är konfirmerad, barnen har gått i kyrkans barntimme och min man sjunger i kören nu. Kyrkan är en viktig del av våra liv och då måste man också jobba i församlingen för att den ska fortleva, säger Huhta som ser kyrkan som essentiell aktör även utanför den egna familjen.

‒Kyrkan är en viktig del av samhället och det är viktigt att inte tappa bort det. Det är också därför jag jobbar för att göra kyrkan öppen, synlig och tillgänglig för alla i samhället.

Hur har ni lyckats med det?

‒Under den här perioden har vi startat upp språkcafé med andra aktörer, haft diakonal verksamhet i församlingen, jobbat med barngrupper och körverksamhet. Kyrkan deltar också på andra arrangemang som Gammaldags marknad och Dunkersdagen, det är bra arenor att visa upp oss på.

Samlingslistan listar valbara kandidater och tas fram av en valberedning som försöker få till en bra blandning av kön, ålder och etnicitet för att spegla hela samhället.

‒Det har varit svårt att hitta folk som har tid och ork att engagera så, men så är det överallt, säger Marianne Karlsson från valberedningen om listan som i god demokratisk anda inte får vara för kort.

‒Att rösta är viktigt på många sätt. Det är väldigt viktigt att visa att man vill ha sin församling kvar, utvecklingen går mot att man slår ihop dem men man vill ju gärna ha kvar det lokala där man känner folk bättre och har bättre kontakt, säger Karlsson.

I Mellösa är det Socialdemokraterna och Centerpartiet som gemensamt fyller upp hela kyrkofullmäktige, S med 13 mandat och C med 8 mandat efter valet 2013.

Även här är det i praktiken inte det politiska som styr arbetet.

‒Vi har haft ett bra kyrkoråd och fullmäktige där alla ser till kyrkans bästa och att personalen mår bra. Jag tror inte vi tänkt politiskt någon gång på de fyra åren. Vi är ganska eniga och aldrig jättelångt ifrån varandra, det kanske vore svårare om man är en massa partier, säger Socialdemokraternas Angelika Lövgren som suttit i fullmäktige sedan 2009 och numera är kyrkorådets ordförande.

Hon får medhåll av Centerpartiets Erik Leonardz.

‒Vi har opolitiska kandidater också men det har funnits politiska partier historiskt sett. Men sedan kyrkan blev fri från staten har de flesta partier slutat att kandidera. Det kan vara en poäng i hur det är uppbyggt demokratiskt att folk känner igen sig med politiska partier, men det viktigaste är att man är kyrkligt intresserad, säger han.

I valet 2013 röstade 17, 4 procent, 298 personer av 1 714 röstberättigade, en minskning med 4,6 procent mot valet 2009.

‒Vi ligger i alla fall över rikssnittet. Har man rösträtt och valt att vara kvar i kyrkan ska man utnyttja den, det är lika viktigt som andra val. Att man kan vara 16 år och rösta är också bra, det finns partier och kandidater och jag hoppas fler unga ska rösta, säger Lövgren vars parti genomfört en modest profilering med vissa valaktiviteter under lördagar och som även kommer synas på Bruksmarknaden i dag.

‒Det finns en ny grupp i år att rösta på, det tycker jag är intressant och roligt och jag är bara glad att folk är engagerade i kyrkan. Det är nästan som att driva ett stort företag, för mig har det varit väldigt lärorikt och roligt, fortsätter Lövgren.

Mellösa kyrka har genomgått stora renoveringar under mandatperioden, men än återstår mycket jobb.

‒Närmast nu är att byta ut elen. Vi har renoverat fönstren, bytt tyg på altarringen och alla dynor är nya. Dessutom har vi byggt läktare i Kyrkans hus i Hälleforsnäs och i september begravdes den första i den nya askgravplatsen. Det tror jag är framtiden och vi ska påbörja en sådan i Hälleforsnäs också, säger Lövgren och tillägger tillsättandet av en ny kyrkoherde som ytterligare en stor sak som skett de senaste åren.

I Bettna är kyrkofullmäktige opolitiskt och inför årets val har man skalat ner kandidatlistan från två till en.

I valet för fyra år sedan gick knappt 69 procent av rösterna till "Kyrkans Väl, Bettna-Blacksta-Forssa-Vadsbro-Årdala" och resterande drygt 31 procent till samlingslistan.

1 208 personer var röstberättigade och av dem valde 253 att gå till valurnorna, ett valdeltagande på 20,9 procent. Det var en ökning med 1,7 procent jämfört med 2009 års val.

Båda listorna var opolitiska och till söndagens valomgång har man i stället skapat en lista med 32 kandidater. Bettnas kyrkofullmäktige har 21 mandat, stolar som inte alltid är helt lätt att fylla.

‒Det började bli svårt att få ihop namn och det kom fram att personer i församlingen ville välja folk från olika listor. Men det går inte så nu är det bara en lista, säger Joacim Väppling, ordförande i kyrkorådet, och sammanfattar mandatperioden som gått.

‒Vi har fått en ekonomi i balans och församlingen fungerar bra. Vår stora fråga just nu är att vi håller på och rekryterar en ny kyrkoherde, och även budgetarbetet som det alltid är på hösten.

Men det är inte bara kyrkoherden som snart är ny i Bettna församling.

‒Vid varje val är det några som lämnar och några nya som kommer in, vi tittar över och gör om nämnder och styrelser. Men annars är det ingen stor skillnad, valet är mer en stor apparat som kostar ganska mycket pengar även för en liten församling eftersom vi måste ha någon anställd som måste vara där under öppettiderna.

Att vara förtroendevald i en församling innebär inte så mycket rent politiska göromål som det gör kulturgärningar.

‒Hos oss är ingen politik inblandad, det handlar mer om att bära kulturarvet och få den kristna traditionen som de som gått före oss byggt upp att leva vidare. Sen är det viktigt att även vara insatt i kyrkans ganska invecklade regelverk i kyrkoordningen så man vet vad man beslutar om och det är önskvärt att de som tar på sig uppdrag visar sig i kyrkan också. Den stora frågan är hur vi underhåller våra fem medeltida kyrkor, det tar tid att eska bidrag och få tillstånd, säger Joacim Väppling.

Precis som de gjort i Bettna vill den nya kandidaten till kyrkofullmäktige i Flen Helgesta-Hyltinges församling, Rita Tammelin, bara se en nomineringslista.

I Flens två valdistrikt var valdeltagandet 14,6 procent 2013. Det motsvarar 658 av 4 495 som fick rösta. Den opolitiska listan "Vår Kyrka i Flen" fick 155 röster, 24,53 procent, och det räckte till fem mandat. Resterande mandat innehavs av Socialdemokraterna (9) och Centerpartiet (5).

I 2009 års val var "Vår Kyrka" inte med alls och det var heller inte Rita Tammelin som nyligen värvades till listan och nu hoppas på att komma in i fullmäktige.

‒Jag sjunger i kören och det har gjort att jag fått lite insyn i hur kyrkan och verksamheten fungerar. Det är mycket som jag har åsikter om naturligtvis. Christer Hjelmare, som är drivande i gruppen, lockade in mig.

Hon tvekade inte att tacka ja till erbjudandet att vara med på nomineringslistan.

‒ Absolut kan jag ställa upp, det är intressant och jag vill vara med och försöka påverka och modernisera kyrkan. Det finns så mycket roligt man kan göra där och man behöver inte vara djupt religiös för att vara med. Musik kan man definitivt jobba mer med, körens vårkonsert hade dubbla föreställningar men ändå fick folk inte plats. Och mer barnverksamheter, får man in barn och unga kommer föräldrarna snart också.

Tror du att folk ryggar för aktiviteter som är i kyrkans regi på grund av religionen?

‒Ja det gör jag faktiskt. Att de kan vara rädda för att det skulle förpliktiga eller att man ska bete sig på ett visst sätt. Men det handlar om att släppa in glädjen av att vara tillsammans och göra saker, säger Tammelin och tycker att kyrkan ska jobba för att engagera mer folk från olika läger.

‒Jag jobbar som volontär för språkvänner och språkcafé, det gäller att öppna kyrkan och församlingen också för folk från andra kulturer. Världen har ändrats och då måste kyrkan också göra det. Det finns mycket intressanta tankar om vad man kan göra och då kan kyrkans lokaler vara bra för det.

Rita Tammelin anser inte att politiken hör hemma i kyrkan.

‒Det är en annan sak jag skulle arbeta för, att det bara blir en lista och den skulle inte vara politisk över huvudtaget. Jag tycker det är konstigt att det finns flera listor. Vi är samma människor så varför politiskt bunden, politik räcker det med i det vanliga valet, säger hon men ger inte mycket för sina egna chanser i morgon.

‒Nej jag är novis på det här och tror inte jag kommer in. De som röstar är kanske av den gamla skolan och inte tror på mig. Men skulle jag komma in vore det jättekul, annars får jag satsa igen om fyra år, säger Rita Tammelin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!