Flens nya vatten kostar en tiondels miljard

18 kilometer enkel väg – så lång blir den nya vattenledningen mellan Katrineholm och Flen. Tidningen fick följa med en dag på det storskaliga projektet.

Här svetsas ledningarna samman.

Här svetsas ledningarna samman.

Foto:

Övrigt2017-12-09 07:24

I oktober 2018 ska den nya ledningen vara klar i projektet som går under namnet "Flens framtida vattenförsörjning". Men därefter dröjer det ytterligare lite tid innan Flen får det nya vattnet i kökskranen.

‒Vi kommer presentera ett datum för det i början av nästa år, säger Helen Sylvefjord, kommunikations- och kundservicechef på Sörmland Vatten.

Att byta vattenriktning går inte i en handvändning.

‒Det kanske inte blir klockrent från första dagen, det är olika vattenkvaliteter och vi vänder nätet. Det har strömmat 50 år åt ett håll, nu ska det åt andra hållet och det är ett omställningsprojekt som sätts i gång, säger Fredrik Andersson, platsansvarig från entreprenören Lindesbergs grus och maskin.

2011 startade utredningen om rätt åtgärder för att säkra en god vattenförsörjning som ska hålla flera generationer framåt. Det fanns fyra alternativ på bordet.

‒Man tittade på ett nytt intag, om det fanns områden att bygga ny vattentäkt i, att rusta vattenverket eller att ta från Katrineholm. Helhetsbilden visade att ledningar var det mest ekonomiska, säkraste och miljömässigaste. Idag är det sjövatten vi tar in, det är för varmt redan vid intaget och störst problem har vi under sensommaren. Ett alternativ var alltså att flytta intaget, men det ligger för grunt, man vill helst gå mot grundvatten, säger Helen Sylvefjord.

Projekteringen började 2014 och upphandlingen var klar 2016. Budgeten är 105 miljoner.

‒Faktum är att vi hade 124 miljoner när entreprenaden gick i gång, men det var utifrån en grov kalkyl innan upphandlingen och all utredning var slutförd. Sen ju mer vi har sett de faktiska faktorerna ligger vi på 105, säger projektledaren Anneli Ekström.

40-talet markägare är berörda, de flesta av dem i Katrineholms kommun. På Flenssidan är det främst de kungliga markerna som berörs och kungen själv har varit ute och inspekterat bygget.

I dagsläget ligger tidsplan och pengaplan i fas.

‒Vi började vid Kronfågel i Valla i april, till Valla fanns ledningar framdragna sedan tidigare. Ledningen sitter nu ihop fram till Sköldinge ungefär, på Skallberget är det en bergsborrning rakt genom berget som krävs. Trafikverket har en transformatorstation där så vi får inte spränga i berget utan måste borra. Då går det åt mycket vatten och därför har vi valt att bygga från det hållet först, säger Fredrik Andersson.

Hålet genom berget blir drygt en meter i diameter när det är klart, ett arbete som beräknas ta tre månader.

Samtidigt fortskrider arbetet från bägge ändar, efter en sträcka på 700 meter inne i Flens samhälle är man nu framme i höjd med Stenhammars slott. Längs med Hammarvallen och vidare utåt ligger ledningen på ett djup mellan 1,6 och tre meter.

‒I Flen började vi i augusti för att få fram vatten till sjön, den får man endast arbeta i under perioden 1 oktober till 1 april. Nu ska vi försöka få ner sjöledningen innan julledigheten, säger Fredrik Andersson.

Totalt blir det 18 kilometer enkel sträckning, 13 av dem i Katrineholms kommun, fem i Flens.

‒Men sedan är det tre ledningar i bredd också, så i rörlängd pratar vi det tredubbla nästan, säger Andersson.

‒I Katrineholms kommun ligger avloppsledningar med för att man i framtiden ska kunna fånga upp de omvandlingsområden som ligger runt Valdemaren, dessutom är det tomrör för optokabel med, säger Anneli Ekström.

För driftsäkerhetens skull är vattenledningarna dubbla och kan stängas av sektionsvis. Det innebär att man inte behöver stänga av vattnet vid ett arbete eller problem på en ledning då full kapacitet kan gå genom den fungerande ledningen.

Längs med vägen ska fyra pumpstationer och en tryckstegringsstation byggas.

‒Tryckstegringen måste vi ha för att klara få tryck i dricksvattenledningarna från Katrineholm ända in till Flen, pumpstationerna är för att pumpa avloppet tillbaka till Katrineholm. Utredningen som gjordes 2011 handlade bara om vattnet. Efter beslutet tagits om överföringsledningar 2012 började man fundera på spillvatten eftersom vi också jobbar med va-planer tillsammans med kommunerna i omvandlingsområdena där det finns dåliga avlopp som ska bli bättre. Då blev det en samordning och ett större projekt än från början, säger Anneli Ekström.

Ledningen flyter nu på vattenytan medan de olika segmenten svetsas samman.

‒Sen viktas den för att få ner den till botten, först 30 procent av flytkraften, när den sen fylls med vatten sjunker den. Så fort du pumpar i luft i ledningen kan du ta upp den igen, så om man ska underhålla den i framtiden stänger man bara av ventilerna och trycker i kompressorluft, säger Fredrik Andersson.

Ledningen kan även fungera som nytt hem till kräftorna, som trivs under betongvikterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!