Skulle du kunna tänka dig att nobba glöggen med alkohol i? Att inte ta de där snapsen till julbordet och i stället dricka julmust? Junis, som är IOGT-NTOs juniorförbund, vill försöka ändra på de traditioner som involverar alkohol. För enligt Sörmlands Distrikskonsulent, Angelica Lövdal gör den där snapsen ingen egentlig nytta.
– Det är många som skulle kunna tänka sig att byta ut glöggen eller vinet men när det kommer till snapsen låter det annorlunda. Många tycker att det är en viktig tradition som måste finnas till julmaten. Vi försöker bryta de där traditionerna som faktiskt inte är så betydelsefulla, säger hon.
Nu för tiden går det att få alkoholfria alternativ till nästan alla drycker. Men just snapsen är något som är svårt att göra alkoholfritt.
– Det har gjorts försök med att smaksätta med olika örter men i snaps sitter mycket smak i alkoholen och då är det svårt, säger Matilda Dannetun, pressekreterare på Systembolaget.
[fakta nr="2"]
Junis är en verksamhet för barn 6-13 år. De anordnar alla möjliga slags aktiviteter som bygger på att barnen ska ha en trygg och rolig plats att gå till när skolan inte är öppen. Under lov, och speciellt jullov, är det enligt Angelica än viktigare med aktiviteter för barnen. Alla är välkomna men de strävar efter att fånga upp de barn som har en problematisk situation hemma, där föräldrarna kanske dricker för mycket.
– På vissa barn märks det väldigt tydligt att julen mer är en plåga än glädje, då ska de ha någon stans att ta vägen där det känns bra att vara, där det finns nyktra förebilder, säger Angelica Lövdal.
Samtliga som arbetar på Junis har skrivit under på att de är nykterister, inte bara under julen utan året om.
På vitjul.se har IOGT-NTO anordnat en underskriftlista där vanliga människor kan skriva under att de kommer vara vita under julen. Förutom den listan anordnas även aktiviteter runt om i landet, aktiviteter som ska uppmana andra att skippa alkoholen.
Systembolaget har de senaste tio åren sett en enorm ökning på efterfrågan av alkoholfria alternativ.
– 2007 sålde vi 0.8 miljoner liter alkoholfria drycker. 2016 var den siffran i stället 3.4 miljoner liter, det är verkligen en anmärkningsvärd och positiv ökning, säger Matilda Dannetun.