Fler vill samarbeta i kampen mot mäns våld mot kvinnor

Under förra veckan bjöd kvinno- och ungdomsjouren Malva in representanter från kommunen för att lyfta frågor kring mäns våld mot kvinnor. Ett stort intresse fanns för ett samarbete och projekt under året, under parollen "Flen säger nej till våld".

Foto:

Övrigt2019-02-19 06:03

År 2017 anmäldes 59 fall av våld i nära relationer i Flens kommun, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

– Men det finns stora mörkertal, enligt forskningen, säger Rita Tammelin, ordförande i föreningen Zonta i Flen-Malmköping under mötet på Malva.

Flera aktörer är på plats i Malvas lokaler i centrala Flen på fredagen. Bakom inbjudan står kvinno- och ungdomsjouren Malva, som vill lyfta problemet med mäns våld mot kvinnor. Runt bordet sitter representanter från Malva, Studieförbundet Vuxenskolan, Zonta, IOG-NTO, socialtjänsten i Flen och Fritidsgårdarna.

– Nu har vi initierat det här och vi vill gärna att någon av alla er som är här tar över stafettpinnen när mötet är slut, säger Stina Näslund, volontär och projektledare på Malva, till deltagarna.

Under 2018 var det ett högt tryck på de skyddade boenden som Malva tillhandahåller till kvinnor i behov.

– Lägenheterna stod inte tomma mer än ett par dagar åt gången, säger en anställd på Malva.

Alla i gruppen kommer överens om att ses igen i april, men redan till den 8 mars, den internationella kvinnodagen, så planeras en manifestation mot våldet och deltagarna vill alla lyfta frågan i respektive verksamhet. Exakt vad det blir kommer att planeras senare, men gemensamt bestämmer gruppen sig för att sprida hashtagen #FlenSägerNejTillVåld.

– Fler borde engagera sig, föreningar, idrotten och företagen, det här är något som berör alla i samhället, säger Stina Näslund.

Under mötet lyfter många svårigheten i att få människor att prata om våldet. Ett våld som inte alltid syns utåt.

– Våldet mot kvinnor består inte bara av det fysiska våldet. Det finns ett psykiskt våld, ett våld utan blåmärken, som skadar otroligt mycket, säger Sara Branegård, integrationskoordinator på socialtjänsten i Flen.

Stina Näslund fyller på.

– Det här handlar om det fysiska våldet, det psykiska, det ekonomiska, det sexuella och våld genom försummelse, säger hon.

Enligt socialstyrelsen utsätts 75 000 kvinnor för våld av sin nuvarande eller före detta partner varje år.

– Det är viktigt att synliggöra problemet och så ett frö bland befolkningen att det här inte är okej, säger Rita Tammelin.

Vad de här mötena kommer att mynna ut i är ännu oklart, men klart är att det finns många som möter utsatta kvinnor och att det finns ett stort intresse för att lyfta frågan i Flen.

– Nästa gång hoppas jag att fler kommer hit, säger Stina Näslund.

Har du sett något eller blivit utsatt?

Här kan du få hjälp och råd om du utsatts för bland annat våld av en partner:

Kvinnofridslinjen 020 – 50 50 50

Kvinnojouren Malva 0157 – 120 10

Social beredskap 08- 454 22 33

Flens kommuns växel (Stödsamtal Viola) 0157 – 43 00 00

BRIS - Barnens hjälptelefon 116 111

SOS Alarm 112 (I akuta situationer)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!