Flera dygns bevakning väntar efter skogsbrand mellan Äs och Bie

Ett blixtnedslag tros ha orsakat skogsbranden sydöst om sjön Aspen, under onsdagskvällen. För räddningstjänsten och markägarna var det hårt jobb under natten för att släcka och stoppa spridning.

Foto:

Övrigt2018-07-02 16:44

Strax före klockan 18 på onsdagskvällen kom det första larmet om röklukt i skogen mellan Äs och Bie, sydöst om sjön Aspen nära Strömkärr. När brandkåren, dels deltidsbrandkåren från Julita, dels både heltids- och deltidsstyrkorna från Katrineholm kom till platsen brann det i skogen. Branden orsakades av ett blixtnedslag. Som mest var 13 man på plats, samt markägare med anställda och medhjälpare.

– Vad de gjorde var att lokalisera och omringa och försöka se på vindriktningen vilket håll det bar av åt. När man väl omringat kan man börja släcka, säger Mathias Jörgensen, insatsledare hos Västra Sörmlands räddningstjänst.

Släckningen skedde med vatten, men också med spadar och hackor. Man måste gå på djupet i marken och hacka bort pyrande härdar.

– Det var ett tufft jobb. Tillgängligheten är väldigt dålig, det är kuperat och det går inte att ta sig fram med fordon, man får gå, säger Mathias Jörgensen.

Han arbetade inte under själva brandnatten, men var på torsdagsmorgonen ute på brandplatsen, där släckningen fortfarande pågick.

– Det är ett område på omkring två hektar som bränts av. Det som fortfarande pågår därute är att de jobbar stenhårt med att släcka på säkert 200 ställen inne i skogen. Det är ett gediget arbete kvar och sedan är det bevakning också. Ytterområdena behöver bevakas i flera dygn.

Vid 03-tiden på natten mot torsdag var räddningstjänsten tillbaka på stationen, efter att ha lämnat över till markägaren.

– Vi måste vara säkra på att branden inte kan sprida sig, det är nummer ett, och det måste finnas markägare att lämna över till. Här fanns det ett antal markägare som vi fick tag på.

Räddningstjänsten har fortsatt bistå med vatten till släckningen och kör ut tankar till brandplatsen.

– Det fanns inget vatten att ta i bäckar. Sjön Aspen är ett par kilometer bort.

Ett par saker var tursamma under natten: dels att det inte blåste så mycket, dels att det var långt till bebyggelse. Men räddningstjänstens personal känner oro över den extrema torkan i markerna, säger Mathias Jörgensen:

– Det är klart att man är orolig, det krävs mycket resurser när det blir en sådan här brand. Det är allvarligt när blixten slår ner, det gäller att ta såna här bränder så fort som möjligt, samarbeta, få stopp innan det drar i väg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!