Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har bekräftat 165 salmonellafall bland Sveriges katter under årets första månad. Siffran är ovanligt hög jämfört med januari månad 2008–2017, där fallen oftast går att räkna på ena handens fingrar, och betyder att förra årets topp med 395 bekräftade fall i januari inte var ett enskilt undantag.
På Kickis veterinärmottagning i Katrineholm har man tidigare inte haft några misstänkta fall av salmonella. Det första kom in i tisdags.
– Då fick jag in en katt med hög feber, men inga andra symptom. Den var pigg och glad, så vi misstänkte först någon form av infektion och behandlade med antiinflammatoriskt. Men efter några timmar rann det lös avföring och vi skickade vidare katten till Strömsholms djursjukhus. De har en stark misstanke om salmonella efter att ha gjort ett ultraljud, säger Kicki Granberg, veterinär.
På fredagen fanns ännu inga provsvar som bekräftar salmonella, men symptomen tyder på det. Katten hade nyligen tagit en liten fågel som kan ha varit smittbärare.
– Vid salmonella får djuret lös avföring och kan kräkas, blir slö och allmänpåverkad och vill inte äta. Man missar det inte och med en tidig behandling kan de klara sig, annars kan de bli uttorkade och dö. Det är en allvarlig sjukdom, men det beror också på vilken sorts salmonella, säger Kicki Granberg.
Fler småfåglar innebär att de lättare kommer i kontakt med varandra, till exempel i fågelmatare och på fågelbord, som i sin tur ökar risken för smittspridning fåglarna emellan. Salmonellabakterien sprids därefter till utekatter som fångar smittade fåglar. Rådet från SVA var först att hålla katterna inomhus under januari till och med mars. SVA har nu ändrat sig: det finns inte skäl till att hålla utekatter inomhus under vintermånaderna när smittorisken är som störst.
– Katter som vanligtvis lever som utekatter löper en låg risk för att bli allvarligt sjuka i salmonella, det är mycket värre för katten och ett större problem att hållas inne än att gå ute. Du får en friskare och sundare katt om den får gå ute, säger Ulrika Windahl, biträdande statsveterinär på SVA.
Myndigheten har dock ett generellt råd till landets kattägare om att hålla dem inomhus om katterna är sjuka, för att lättare kunna ha djuren under uppsikt.
Veterinär Lage Bellström i Vingåker har inte fått in några verifierade salmonellafall och han tycker man kan leva som vanligt och låta katten gå ut.
– Sådana här saker dyker upp då och då. Jag tycker inte man ska skrämma upp djurägare, säger han.
Inte heller veterinär Karolina Rudstedt i Tisenhult har fått in några misstänka fall av salmonella.
På Anicura djurkliniken i Katrineholm har man haft tre fall av salmonella de senaste sex månaderna.
– Jag upplever att det är väldigt olika från år till år. Något år hade vi jättemånga fall medan vissa år bara ett eller inget, svarar veterinären Camilla Axelsson i ett mejl.
Kliniken behandlar troligen fler än de fall där salmonella konstaterats. Om katten återhämtar sig med dropp och stödmatning är det inte säkert att djurägaren vill gå vidare med en utredning.