Flest cykelstölder i Finninge och på Resecentrum – så skyddar du din tvåhjuling

Den folk- och cykeltäta stadsdelen Finninge samt pendlingsnavet Resecentrum. Det är de två områden i Strängnäs där flest cykelstölder anmäls. Vi tipsar om hur du skyddar dig och din tvåhjuling.

Där det finns mycket folk och många cyklar, som i stadsdelen Finninge, anmäls fler cykelstölder. Två vanliga scenarion är enligt polisen en olåst risig cykel som stjäls för att någon vill ha ett tillfälligt fortskaffningsmedel, och en låst finare cykel som stjäls för att säljas vidare.

Där det finns mycket folk och många cyklar, som i stadsdelen Finninge, anmäls fler cykelstölder. Två vanliga scenarion är enligt polisen en olåst risig cykel som stjäls för att någon vill ha ett tillfälligt fortskaffningsmedel, och en låst finare cykel som stjäls för att säljas vidare.

Foto:

Övrigt2018-01-09 04:04

Enligt Brottsförebyggande rådet har det i Sverige de senaste par åren anmälts drygt 65 000 stulna cyklar per år. I Strängnäs har siffran legat hyfsat stadigt och hittills i år har 91 cyklar anmälts stulna, att jämföra med fjolårets 104.

Av de polisanmälda cykelstölderna skedde ungefär var femte i stadsdelen Finninge – på Finningevägen och angränsande gator – och drygt var tionde vid Resecentrum, på Långbergsgatan. Det visar polisens statistik.

Därefter ligger brottsplatserna ganska utspridda, med en viss ansamling i mer bostadstäta områden och nära skolor.

I Mariefred har ett 20-tal cyklar anmälts stulna, i Åkers styckebruk en knapp handfull.

En del stölddrabbade cykel-ägare, men långt ifrån alla, hittar sin cykel på polisens hittegodsavdelning i Strängnäs.

Just nu finns där 27 cyklar, inlämnade av allmänhet och ibland polis. Det enligt Linn Westlin, gruppchef på polisens avdelning för stöd och service till allmänheten i Eskilstuna och Strängnäs.

Vad ska man göra om man ser en cykel man tror är stulen?

– Man får göra en helhetsbedömning. Hur länge har den stått där? Står den där man normalt ställer cyklar? Är den i risigt eller bra skick? Är den låst? Det är ju oftast en indikation på att någon valt att ställa den där.

Det är inte ovanligt att polisen får in cyklar som inte är stulna, säger Linn Westlin.

– Generellt kan man säga att en cykel ska stå i cirka två veckor, innan man kan anse att den kanske inte kommer att hämtas av den som ställt den där. Ibland får vi in cyklar som stått från en dag till en annan.

Blir det en stöld då?

– Lämnar man in den till polisen blir det inte det. Däremot tror säkert ägaren att den är stulen. Ibland får den som kommer in med en cykel gå tillbaka med den. Det är inte alltid så populärt, men vi vill inte ha en kultur där man tar cyklar hur som helst.

Linn Westlin förklarar att hittegods som lämnas in till polisen tillfaller upphittaren efter tre månader, om ägaren inte ger sig till känna. Om upphittaren inte vill ha cykeln går den till polisen, som oftast säljer den via Eskilstuna auktionsverk, eller kasserar den.

Därför månar polisen om att en cykel som lämnas in verkligen är stulen.

– En cykel kan vara stulen, övergiven eller bortglömd. Man kan ju vara berusad och ställa cykeln nånstans där man inte kommer ihåg det.

Om jag själv ser min stulna cykel på stan, vad får och får jag inte göra?

– Ring 114 14 och prata med polisen. Det är inte helt ovanligt att man skickar ut en patrull till platsen för att hjälpa till att reda ut ägarförhållandena.

Jag får inte bara ta den och cykla hem?

– Nej. Det kan bli ett egenmäktighetsbrott. Nån kan ha köpt den och anse sig äga den, eller det kan finnas en laglig ägaröverföring från oss. Därför är det viktigt att man anmäler sin cykel stulen, så vi kan spåra ägaren.

Enligt Brå löser polisen bara runt en procent av alla anmälda cykelstölder. Linn Westlin vidhåller att det ändå är viktigt att polisanmäla.

– Ja, för den bästa möjligheten att få tillbaka sin cykel.

Så skyddar du dig

Sommartid skjuter antalet cykelstölder i taket och så här kring skol- och jobbstart fylls skol- och pendlarparkeringar av cyklar. Så här kan du skydda dig och din tvåhjuling:

• Satsa på ett lås som är godkänd av försäkringsbolag eller Svenska stöldskyddsföreningen SFF. Ett ej godkänt lås kan dessutom sänka ersättningen från försäkringsbolaget, om cykeln blir stulen.

• Lås fast både cykelram och framhjul i ett ordentligt cykelställ. Cykeltjuven lyfter annars gärna upp din cykel i bakhjulet och leder bort den för att i lugn och ro fixa bakhjulslåset.

• Skruva loss sadeln så blir cykeln svårare att köra iväg.

• Parkera på en plats som är upplyst och där många är i rörelse.

• Lämna inte cykeln ute över natten.

• Komplettera med en synlig och godkänd stöldmärkning, som kan ha avskräckande effekt.

• Anteckna ramnumret. Det gör cykeln sökbar för polisen och möjlig att identifiera för dig.

Källa: Polisen, Länsförsäkringar, If

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!