‒Jag har inte orkat, det är ju inte bara att söka, säger Camilla Eriksson, som fick lägga ut 22 000 kronor extra för att ta sig hem från London.
Hon är inte ensam om att ha upplevt strul vid flygresor. Klagomål på flyg är vanligt bland svenskarna och flygfrågor såsom försenade eller inställda flyg, toppar alltid listan när konsumenter ringer in till Konsument Europa för att få hjälp och råd. Enligt en sammanställning av Konsument Europa ökade mängden klagomål under 2017 för tredje året i rad. 2015 var 16,3 procent av klagomålen som kom in riktade mot flyget. Under 2017 låg andelen på 30,4 procent, alltså har nästan en fördubbling skett.
Enligt Jolanda Girzl, direktör på Konsument Europa finns flera anledningar till ökningen, bland annat har flygresandet bland svenskarna ökat.
‒Men flygbolagskonkurser och väderproblematiken spelar också in, liksom att fler konsumenter tar reda på sina rättigheter, vilket vi är glada för, säger hon.
Men även om fler klagar är flyg fortfarande ett krångligt område för konsumenten. Många faktorer och kriterier spelar in för ersättningen, det är svårt att veta vad man ska göra och hur, vilket gör att många fortfarande låter bli att söka den ersättning som kan utgå vid förseningar, överbokning eller inställda flyg.
För Camilla Eriksson blev resan till London i vintras en ren skräckupplevelse.
Hon och hennes man skulle åka hem från Heathrow och hade hunnit checka in när de fick information om att flyget var inställt på grund av väderförhållanden. Bolaget Ryanair informerade om att resenärerna fick matbiljett och pengarna tillbaka för resan, i övrigt fick Camilla Eriksson och de andra varken hjälp med ny flygbiljett eller boende i väntan på resa hem.
‒Ingen visste heller när nästa flyg skulle gå, bara att det kunde ta upp till tre dygn. Vi hade skola, jobb och tre barn som väntade hemma, vi var tvungna att ta oss hem, så vi började leta efter nytt flyg på egen hand berättar Camilla Eriksson
Men det visade sig vara lättare sagt än gjort då flesta flyg som gick redan var bokade. Med hjälp hemifrån fick Camilla Eriksson till slut tag i biljetter och åkte iväg till nästa flygplats, bara för att mötas av ett nytt besked om inställt flyg.
‒Det var den andra biljetten som var klar och betalad och det var pengar som min pappa la ut för att försöka få hem oss.
Ett tredje försök att boka nya biljetter senare var Camilla Eriksson och hennes man på väg till en tredje flygplats.
‒Vi satte oss i taxin men då försvann den biljetten.
De fick till slut övernatta i ett kaosartat London där alla hotellrum och taxin var bokade. Med mer hjälp hemifrån fick de tag i en ny biljett, men den resan blev också inställd.
‒Till slut fick pappa tag i biljetter som skulle ta oss via Toulouse till Paris och sedan Stockholm. Men flyget till Toulouse blir försenat eftersom de står i London och spolar av snö från flygplanet. Så vi missar mellanlandningen i Toulouse, får övernatta och boka nya biljetter igen.
Till slut kom de hem, Camilla Eriksson och hennes man, men hon konstaterar att glädjen helt sögs ur resan och att hon inte kommer att flyga till London vintertid igen.
Någon ersättning, mer än biljettpriset för den första resan, har hon inte fått och Camilla Eriksson berättar att hon inte heller orkar söka och lämna in krav.
‒Det är så krångligt, det är inte bara att söka. Det var många flygbolag inblandade och biljetter över nätet.
För att hjälpa konsumenter i just Camilla Erikssons situation lanserades i början av förra året en ny tjänst: flygkalkylatorn. Den ska göra det enklare för flygpassagerare att ta reda på vilken kompensation de har rätt till när flyget är försenat eller inställt. Resenären får hjälp att ta reda på vilken ersättning som kan krävas av flygbolaget och vart man ska vända sig när man ska skicka in ett krav.
Via tjänsten, som går att hitta på Konsument Europas hemsida kan konsumenten stegvis fylla i till exempel hur mycket flyget blev försenat och andra detaljer som till slut leder fram konsumenten till vilket underlag som kan skickas direkt in till det aktuella flygbolaget.
‒En sak som många konsumenter haft problem med är att de inte hittade klagomålsformulär, eller var man skickar in sådana formulär på vissa flygbolags webbplatser. På flygkalkylatorn kommer man direkt till rätt sida, allt finns samlat här, säger Jolanda Girzl och tillägger:
‒Men det är ett levande verktyg och vi är väldigt tacksamma för återkoppling om det till exempel visar sig att någon flygplats inte är med.
Camilla Eriksson känner dock inte mycket hopp om att få tillbaka de 22 000 kronor extra som sammanlagt fick läggas ut för mat, hotell och flyg, för att hon och maken skulle kunna ta sig hem till slut.
‒Det var dessutom pensionssparpengar som jag skulle föra över till ett annat konto men inte hunnit med, tack och lov. Det är ju inte alla som har sådana pengar heller, det brukar vi inte heller ha, men den här gången hade vi tur, säger hon.