Följ med på rundtur i nya Fristadsskolan i Eskilstuna

‒Bättre än så här kan det inte bli!Det säger Fristadsskolans rektor Lisa Edholm om lokalerna som nu är klara för inflyttning – nästan.

På den mysiga innergården finns gott om plats att umgås eller äta skollunchen ute för den som önskar. Träd kommer att planeras i de stora krukorna i bakgrunden.

På den mysiga innergården finns gott om plats att umgås eller äta skollunchen ute för den som önskar. Träd kommer att planeras i de stora krukorna i bakgrunden.

Foto:

Övrigt2017-08-09 07:31

Om mindre än två veckor, 21 augusti, slår nya Fristadsskolan upp portarna för de första eleverna. Vi har tjuvtittat i lokalerna tillsammans med rektor Lisa Edholm. Där är ljust, fräscht, alldeles nytt och förvånansvärt rymligt.

‒Det känns jättebra, säger Lisa Edholm.

‒Jag är imponerad av att allt är på plats och att vi har hållit tidsramarna trots att det är mitt i sommaren.

Men ännu återstår en del arbete, så det kommer att jobbas ända in i kaklet.

Utanför skolan ser det fortfarande ut som en byggarbetsplats.

‒Där kommer att asfalteras 17 augusti, och så blir det en del sittplatser och en skatebordramp.

Skolan har två entrér. Eleverna kan välja att gå in till nedre planet eller direkt upp till klassrummen på andra våningen.

Inne i skolan arbetar fortfarande en del hantverkare med finjusteringar. En del möbler är på plats, men en del saknas. Allt är dock levererat så det är bara utplaceringen som återstår.

På nedre planet finns klassrum som kräver specialutrustning, som slöjd, bild, musik och labbsalar för NO-ämnen. Rummen för trä- och textilslöjd samt bild ligger i fil med fönster emellan.

‒Vi kallar det skapandesalar eftersom eleverna har dubbeltimmar som omfattar både slöjd och bild, säger Lisa Edholm.

Under dessa lektioner har klassen två lärare som vandrar mellan de tre rummen, därför är det praktiskt med fönster emellan så att de får överblick.

På nedervåningen har också Komtek och kommunens It-skola sina lokaler. Där finns också matsalen som också kommer att fungera som uppehållsrum. Precis utanför ligger den mysiga innergården med stolar, bord och så småningom kanske också solstolar. Det kommer att vara helt okej för eleverna att ta med sig maten ut för att äta.

På övre planet finns elevernas hemklassrum. I stället för att eleverna byter klassrum för olika ämnen kommer lärarna – så långt det är möjligt – gå till eleverna.

‒Det skapar trygghet att ha ett eget klassrum som man känner sig hemma i, säger Lisa Edholm.

Ännu känns lokalerna lite kala och sterila. Lisa Edholm håller med:

‒Men det är ju bara bra, för då kan eleverna vara med att påverka till exempel val av gardiner och om vi ska ha speciella teman eller färger i olika korridorer.

Trots att det är svårt att hitta behörig personal i hela landet har Lisa Edholm lyckats. Kommande läsår kommer tolv ämneslärare och två mentorer att arbeta på Fristadsskolan.

‒Samtliga är behöriga, med undantag för musikläraren som ändå har mycket erfarenhet, säger Lisa Edholm.

Mentorerna kommer att ha hand om föräldrakontakter, utvecklingssamtal och liknande. Därmed får lärarna mer tid till sitt kärnuppdrag – att undervisa.

Cecilia Jalkebo är lärare i svenska och tyska.

‒Jag sökte tjänsten för att skolan är ny och satsar på digitalisering och internationalisering, säger hon. Det är spännande med en ny skola och nya elever.

Camilla Boyton är en av de två mentorerna.

‒Jag var med och startade Engelska skolan och har arbetat där som kurator i elva år. Det är en upplevelse att skapa något nytt, nu blev jag sugen på att göra det igen.

Fristadsskolan

Första läsåret kommer cirka 150 elever gå i nya Fristadsskolan. Det blir tre klasser i årskurs sju och två i årskurs åtta.

Fullt utbyggd blir skola treparallellig, det vill säga ha tre klasser i varje årskurs – totalt cirka 270 elever.

Elever från Skogsängsskolan kommer att ha bild-, slöjd, idrott- och hemkunskapslektioner i Fristadsskolan.

Komtek och kommunens It-skola har från hösten sina lokaler i Fristadsskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!