För Evelina Dagberg kommer second hand i första hand

När Evelina Dagberg blev gravid började hon läsa på om gifter i barnkläder. Nu köper hon nästan bara begagnat.‒När jag väl visste hur illa det var gick det inte att backa, säger hon.

Mössor är toppen att köpa begagnat.

Mössor är toppen att köpa begagnat.

Foto:

Övrigt2017-03-08 11:10

Evelina Dagberg har inte alltid varit hängiven förespråkare för second hand-shopping. Före graviditeten brydde hon sig inte nämnvärt.

‒Det såddes ett frö när jag fick hem böcker från barnmorskan om vad man ska tänka på som gravid. När man börjar läsa så kommer man osökt in på gifter och bekämpningsmedel.

Hennes intresse för second hand föddes när Greenpeace gjorde en studie av nyproducerade plagg från kända barnmärken - 90 procent av dem nya innehöll mist en giftig kemikalie.

‒Kemikalierna som används kan orsaka astmabesvär och allergier, berättar hon.

Evelina Dagberg förvånades över hur enkelt det var att tänka om från dagens konsumtionshets till ett mer långsiktigt tänkande. För miljön, för plånboken och framför allt för Viktors skull väljer hon begagnade kläder av god kvalité och som ändå inte kostar skjortan. Kläder som redan tvättats giftfria, som han kan leka och utvecklas i och som håller form och färg.

‒Sen gör det inget om han är lite gullig heller.

Treårige Viktor är själv inledningsvis mer intresserad av att visa upp sina färdigheter på trehjulingen än innehållet i den till omfånget blygsamma men välplanerade garderoben. Men han ändrar sig och botaniserar bland hyllorna när hans favorittröja med grävmaskinstryck kommer på tal.

‒Den valde han själv. Han får komma och titta ibland när jag scrollar igenom mina flöden. Det gör jag en stund varje dag. Istället för att slösurfa, säger Evelina Dagberg.

Tradera, Instagram och Facebook är hennes ständiga källor för fynd. Det är kul och sparar tid jämfört med att åka runt i fysiska butiker och på loppisar.

‒Och utbudet är fantastiskt! Man behöver inte ens följa en massa sidor, lär dig sökorden på Insta i stället.

Den förlegade föreställningen om att begagnat förknippas med snålhet stöter hon sällan på. Numera shoppas det begagnat inom alla samhällsklasser och politiska ideologier. Någon enstaka gång har hon fått höra "men du har väl råd att köpa nytt" men i hennes generation är det en ickefråga. Argument som att det skulle vara smutsigt eller illaluktande och svårt att få fräscht ger hon inte heller mycket för.

‒Allt går att lösa med ättika! 24 timmar i ett ättiksbad så är all eventuell lukt, svett, kiss och rök borta. Tvätta sedan som vanligt. Jag använder inte sköljmedel.

De ekonomiska fördelarna ska förvisso inte förringas. Hon funderar en stund och uppskattar att klädkontot åtminstone halveras genom att inte handla nytt.

‒Det kan hända när något oväntat dyker upp. Som när han från ena dagen till den andra skulle börja gympa och behövde träningsskor.

Evelina Dagberg är noga med att påpeka att man varken kan skydda sig mot allt eller rädda hela världen.

‒Det handlar inte om det. Jag fortsätter att köra bil även om det vore smart att välja bort. Det är lätt hänt att man bara kör strutsen och stoppar ner huvudet i sanden och tänker att det lilla jag gör spelar ingen roll. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Att Viktors garderob till 80-90 procent består av begagnat passerar omgivningen tämligen obemärkt förbi.

‒Han går ju klädd i samma märken med samma snitt som de andra barnen på förskolan så det är ingen grej, säger Evelina Dagberg.

Evelina tipsar: så fyndar du på nätet

1. Ha ett öppet sinne. Snöa inte in på att det bara är ett specifikt plagg du ska ha.

2. Konsumera smart - tänk flera storlekar framåt.

3. Köp i fel säsong. Vinteroverall på sommaren och shorts på vintern.

4. Gå med i Facebookgrupper, både lokala och över hela landet. Fördelen med lokala är att du slipper porto. Ett enstaka plagg som ska skickas går oftast på bara ett frimärke.

5. Sök på rätt hashtags på instagram: barnbloppis, barnklädersäljes, billigabarnkläder.

6. Var restriktiv och köp inte för mycket bara för att det är billigt.

7. Var inte rädd för att förhandla och be om flera bilder om du är osäker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!