Våldet har blivit vardag på Mesta skola och ledningen tar inte varningssignalerna på allvar. Det menar ett flertal föräldrar som nu larmar om de otrygga förhållandena till såväl skolledningen och kommunens skolchef som ordföranden i barn- och utbildningsnämnden och Skolinspektionen.
‒ Flera föräldrar har tagit upp det med skolan, men uppenbarligt sker det inte tillräckligt eftersom saker händer varje dag, säger Hanna Hautakoski som har en son i första klass på Mesta skola och som tillsammans med Michaela Hatfield drog i gång föräldrarnas uppror.
Michaela Hatfield har en dotter i första klass som två dagar i rad blev slagen med en innebandyklubba, sparkad och hoppad på av en annan elev. När dottern i förra veckan gråtande förklarade att hon inte ville gå till skolan för att hon var rädd brast det för Michaela Hatfield.
‒Jag hade hört många andra föräldrar berätta om problemen och kände att nu får det vara nog. Jag startade Facebookgruppen, bjöd in de föräldrar jag kände till och sedan växte den, säger Michaela Hatfield.
Den slutna gruppen som startades i måndags har i dag över 100 medlemmar. Eskilstuna-Kuriren har tagit del av föräldrarnas berättelser och det är en bild av våld, hot och otrygghet i alla klasser på Mesta skola som målas upp.
Föräldrar skriver hur deras barn bland annat utsatts för kraftiga strypgrepp, knytnävslag, sparkar mellan benen, blivit dragna i håret, rivna i ansiktet, stuckna med pennor och nålar, nedtryckta i snön, fått kläder sönderrivna, hotats och spottats på.
En förälder, som har två barn på Mesta skola, beskriver hur situationen på skolan lett till att de tvingats söka läkarvård då ett av hennes barn fått huvud- och magsmärtor och kräks. En annan förälder målar upp en liknande bild av hur hennes barn har ont i magen och undviker vissa områden på skolan.
‒Alla barn är inte drabbade, men även de barn som inte får slag, nyp eller strypgrepp är rädda. De lever ständigt i oron att det kan hända dem nästa dag. Och den oron lever jag som förälder också med, jag tänker varje dag hur det ska gå och vad som ska hända, säger Hanna Hautakoski.
[fakta nr="1"]
En känsla av hjälplöshet och att skolan inte tar problemet på allvar präglar föräldrarnas berättelser.
‒Det värsta med det här vardagliga våldet är att det har normaliserats. Barnen kan berätta att de blivit nypta och dragna i håret men att det inte är så farligt för att andra barn har blivit utsatta för värre saker, säger Michaela Hatfield.
‒Ja, de kan säga att "han inte ströp så hårt den här gången, jag fick lite luft". De börjar se det som en del i sin skolgång, att det ska vara så. Accepterar man att bli dragen i håret när man är sju år, vad kommer man då acceptera när man går i sjuan?, säger Hanna Hautakoski.
Hanna Hautakoski och Michaela Hatfield är tydliga med att ingen i gruppen tycker att problemet ligger på skolans lärare.
‒Vi tycker att de allra flesta lärare är jättebra och gör allt de kan, men de mäktar inte med hur mycket som helst. Det måste till en förändring för att trygga barnens skolgång, säger Hanna Hautakoski.
Vi är inte ute efter att sätta dit någon eller bråka, vi vill hjälpa barnen.
Hanna Hautakoski
Det är bristen på resurser och fungerande metoder som ligger till grund för missförhållandena på Mesta skola anser Hanna Hautakoski och Michaela Hatfield.
‒Har man tillräckligt bra resurser och metoder på en skola ska även de barn som behöver mer tid och hjälp få den trygghet de behöver. Vi värnar för alla barns trygghet på skolan, även de barn som är i behov av extra resurser. Det är en oro hos dem också så klart, säger Michaela Hatfield.
‒Vi är inte ute efter att sätta dit någon eller bråka, vi vill hjälpa barnen. Det här måste synliggöras, säger Hanna Hautakoski.
Hanna Hautakoski och Michaela Hatfield har för gruppens räkning skickat mejl till Mesta skolas rektor Ann Haume, Eskilstuna kommuns skolchef Hans Ringström och Jari Puustinen (M) som är ordförande för barn- och utbildningsnämnden. Målet är att få till ett gemensamt möte där situationen på Mesta skola ska diskuteras.
Skolchefen Hans Ringström vill inte uttala sig generellt om Mesta skola innan han har fått chans att prata igenom situationen med skolans rektor Ann Haume, något han planerar göra på fredag.
‒Men det som har framkommit från den här föräldragruppen tar jag naturligtvis på största allvar. Det är jätteviktigt att skolan är en trygg plats för alla elever. Det här är ingenting som vi på något sätt bortförklarar, säger han.
Kan det bli aktuellt med mer resurser till Mesta skola?
‒Det handlar i största hand inte om ekonomiska resurser, utan personella resurser. Vi har bland annat en utvecklingscoach som jobbar med social hållbarhet, så som normer, värderingar, trygghet och studiero. Om det är så att Mesta skola behöver extra hjälp i det arbetet så kommer vi sätta in det.
En längre intervju med Hans Ringström hittar du här.
Eskilstuna-Kuriren har sökt rektorn för Mesta skola, Ann Haume, men har ännu inte lyckats få en kommentar.