Förändrad OB-omsorg slår hårt mot nattarbetande föräldrar

Från årsskiftet erbjuder kommunen inte längre barnomsorg på obekväm arbetstid på vardagar. För mödrarna Saga O´hara och Sophie Båvlind, innebär de att de kan tvingas säga upp sig från sina jobb.– Jag hoppas att kommunen har något hjärta, säger Saga O´hara.

Saga O'hara känner sig både upprörd och besviken efter kommunens beslut om nya riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid.

Saga O'hara känner sig både upprörd och besviken efter kommunens beslut om nya riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid.

Foto:

Övrigt2018-12-08 07:02

Saga O'hara och hennes sambo Magnus Jacobsson, jobbar natt inom hemtjänsten. Hittills har paret inte upplevt några problem med att jobba natt, då kommunen har erbjudit Sagas åttaåriga son barnomsorg.

– Det har funkat jättebra. På helger har han varit på förskolan på dagtid och på vardagar och nätter har han haft nattispersonal, säger Saga O'hara.

Men i november fattade barn- utbildnings- och kulturnämnden i Flen ett nytt beslut. Enligt de nya riktlinjerna, som träder i kraft den första januari 2019, erbjuds barnomsorg på obekväm arbetstid endast på helger, 13 timmar per dag. Det innebär att de som jobbar vardagskvällar och nätter, får det tufft.

– Man kan inte ändra scheman hursomhelst, vi går på skift och måste ta hänsyn till andra också, säger Magnus Jacobsson, som är övertygad om att det nya beslutet kommer att drabba fler.

– Det finns många som jobbar natt, inom vården, i matbutiker och industriarbetare, tillägger han.

Hittills har barnomsorgen som erbjudits varit helt kostnadsfri. Men Saga O'hara betalar mer än gärna en avgift för det.

– Vi är verkligen i behov av det här. Jag har förstått att det har varit många avbokningar som har kostat, men man blir arg och ledsen när det är vi som har skött oss som drabbas.

Jag hoppas att kommunen har något hjärta och förstår hur detta påverkas ens liv

Saga O´hara

Sagas son Dylan har rätt till barnomsorg fram till februari, då deras tidigare avtal löper ut. Efter det vet hon inte hur hon ska göra för att få det att gå ihop. Hon hoppas att kommunen ser över beslutet och kommer fram till en bättre lösning.

– Jag tror inte att de har tänkt snäppet längre. Det påverkar oss enormt, det är vårt levebröd det handlar om. Man skulle ju kunna införa något i stil med stödfamilj. Jag hoppas att kommunen har något hjärta och förstår hur detta påverkas ens liv, säger hon.

Sophie Båvlind är också en av de föräldrar som drabbas av de nya riktlinjerna. Hon är ensamstående till två barn på åtta respektive tio år och arbetar som personlig assistent mellan 07.30 och 20.30, både på vardagar och på helger. För henne innebär de förändrade villkoren dessutom att hennes äldsta barn inte får någon barnomsorg alls på helger.

– Förut var det upp till tolv år som gällde. De nya riktlinjerna säger att barn mellan ett och nio år rätt har rätt till barnomsorg, så min tioåring får inget. Jag kan inte lämna honom själv i 13 timmar.

Sophie Båvlind känner igen situationen från tidigare år, då hon fått säga upp sig från ett jobb, när det uppstod problem med just OB-omsorgen.

– Det är inte första gången. Sist detta hände så fick jag gå igenom en utredning på arbetsförmedlingen för att jag sa att jag endast kunde ha dagjobb. Jag vill inte gå igenom det igen. Att ha barn är inget handikapp, det är ett privilegium.

Hon menar dessutom att hon tidigare har sökt flera jobb där arbetstiden är förlagd på dagtid, men inte fått något.

– Det är inte lätt att hitta ett jobb där man slutar 17 om man inte har en högskoleutbildning. Dessutom är det så kort varsel. Vi blev informerade den 22 november, och det börjar gälla i januari. Hur ska man kunna ordna något?

Att ändra på arbetstiderna, är inte heller möjligt.

– Vi kan inte lämna våra brukare bara för att det är helg. Min chef har skrivit ett intyg om att det inte funkar med andra tider.

Barn- utbildnings- och kulturnämndens ordförande Roger Tiefensee (C), menar att de nya riktlinjerna är formade efter de resurser som finns. Kostnaderna för barnomsorg på obekväm arbetstid har ökat rejält under det senaste året. Framförallt på grund av avbokningar, som utgör hela 30 procent av de omsorgstimmar som har bekostats.

– Vi har fått tillföra 1,5 miljon kronor det här året, och till nästa år så har vi inte de pengarna i vår budget. Det vi landade i blev ett regelverk som motsvarar de resurser vi har.

Efter ett halvår ska det göras en utvärdering.

– Vi har lagt in en utvärdering för att se hur det gått. Vi skulle vilja erbjuda mer, men har inte resurser. Jag kommer också att ta med detta till budgetsamtalen för nästkommande år, att kunna erbjuda en ytterligare dag i veckan skulle vara värdefullt.

Hur har man tänkt att föräldrar som jobbar natt på vardagar ska göra?

– Försöka ändra sina scheman, har man fler vårdnadshavare kan man försöka överlappa varandra. Det är väldigt tråkigt att de som har skött sig utifrån de förutsättningar som varit ska drabbas, men vi kan inte trycka egna pengar, vi har de resurser vi har.

Om man är ensamstående?

– Då finns inte den möjligheten. Det är olyckligt att det blir så, men detta var vad vi kunde göra i nuläget.

Att ta ut en avgift, är heller inte möjligt, menar Tiefensee.

– Lagstiftaren har sagt att man inte får ta en avgift för detta eftersom det ska ingå i maxtaxan för förskola och fritids.

Om kommunen inte erbjuder några andra möjligheter, kan både Sophie Båvlind och Saga O´hara bli tvungna att säga upp sig från sina jobb.

– Jag vet inte hur jag ska göra. Jag känner mig väldigt arg på den här kommunen. De vill dra ner på försörjningsstödet, men gör raka motsatsen när de tar bort jobbmöjligheterna, säger Sophie Båvlind.

Nya riktlinjer för omsorg på obekväm tid i Flens kommun

Omsorg på obekväma tider erbjuds endast lördagar och söndagar, max 13 timmar per dag, på en förskola i Flens tätort.

Erbjuds till vårdnadshavare som har barn mellan ett och nio år och har behov av barnomsorg utanför ordinarie öppettider för barnomsorgen.

Vårdnadshavare som har rätt till omsorg på obekväm tid ska ha en tillsvidareanställning eller längre vikariat (minst sex månader).

Vårdnadshavare som utan giltiga skäl upprepade gånger (tre gånger) inte använder en bokad tid i verksamheten kan förlora sin rätt till omsorgsplats.

Träder i kraft första januari 2019.

Fullständig information om de nya riktlinjerna finns att läsa i barn- utbildnings- och kulturnämndens protokoll från 18-11-22.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!