90-åriga Greta fick en god man efter en hjärnoperation. För SN har hon berättat hur hon fick leva på gröt när det var tomt på hennes konto. Hon ville inte berätta det för någon eftersom hon trodde att det var hon som gjort fel. Inte heller ville hon be socialen om hjälp.
– Det är fruktansvärt när personer som redan är utsatta drabbas av förskingring. Systemet måste vara vattentätt. De som har god man är personer som inte klarar att sköta sin egen ekonomi och då måste man kunna lita på att den gode mannen verkligen är ärlig och pålitlig, säger Lotta Johnsson Fornarve.
Hon tycker att kommunerna bör ha skyldighet att betala skadestånd om de utsatta inte får tillbaka sina pengar.
– Det är självklart att det i första hand är den gode mannen som har förskingrat som ska betala tillbaka. Men om den personen inte har några tillgångar bör det finnas ett kommunalt solidariskt skadeståndsansvar. Det är ett krav som stöds av flera partier och organisationer.
Lotta Johnsson Fornarve tror att skärpta krav skulle leda till att kommunerna blev mer noga med kontrollen av de personer som får förtroendeuppdrag som god man.
– Men de allra flesta sköter sitt arbete alldeles utomordentligt och gör en stor insats. Det är viktigt att påpeka.
Den motion med förslag på lagändringar som Johnsson Fornarve skrev tillsammans med sina partikamrater år 2017 avslogs i riksdagen. Men frågan lever.
– Vi är flera partier och organisationer som vill se en utredning och en översyn av lagstiftningen. Det handlar också om att förbättra utbildningen av gode män och överförmyndare. Det är mycket som behöver göras.