Försäkringsbolagen drabbas hårt av klimatförändringar

Många husägare kan få det både svårare och dyrare att försäkra huset. Väderrelaterade skador har blivit vanligare med klimatförändringarna. – Det finns stora risker kopplat till klimatförändringarna, säger Oskar Carlborg, naturskadesamordnare vid Länsförsäkringar i Sörmland.

Det kan bli tuffare och dyrare med försäkringar när klimatförändringarna ger mer extremväder. Bilden är från Katrineholm i augusti i år.

Det kan bli tuffare och dyrare med försäkringar när klimatförändringarna ger mer extremväder. Bilden är från Katrineholm i augusti i år.

Foto:

Övrigt2018-10-17 05:30

Klimat och miljö är de frågor som oroar svenskarna mest, enligt en undersökning från SOM-institutet från i våras. Och för försäkringsbolagen har frågan stått högt upp på dagordningen i flera år.

– Vi vet inte vad som händer och hur nära vi är "tipping points". Därför lyfter vi frågan, säger Oskar Carlborg.

Tipping points är när det förändrade klimatet når en gräns, ett trappsteg, då förändringarna inte går att återkalla utan snarare skyndar på ytterligare förändringar. Ett exempel är att landisar som smälter. När de väl är borta kommer de inte tillbaka. Den mörkare landytan drar till sig mer värme än den ljusa isen och påskyndar uppvärmningen ännu mer.

Försäkringsbranschen har gemensamt krävt att klimatanpassningen i samhället ska ta fart. Redan 2012 varnade branschorganisationen Svensk försäkring för att naturskaderelaterade översvämningar kostar samhället hundratals miljoner kronor varje år. Att anpassa samhället till det förändrade klimatet är en förutsättning för att fortsätta erbjuda skydd vid klimatrelaterade skador, enligt branschorganisationen.

– På övergripande nivå vill vi få gehör för våra synpunkter. Vi vill ge vår bild av vad man ska tänka på i samhällsplaneringen och dra lärdom från våra erfarenheter från inträffade skador, säger Oskar Carlborg.

2016 släppte en grupp internationella försäkringsbolag (Climatewise coalition) en rapport som konstaterade att väderrelaterade katastrofer har ökat och bara en tredjedel av dessa skador täcktes av försäkringar. Englands centralbank varnade för att kostnaderna till följd av klimatförändringarna kan komma att hota den ekonomiska stabiliteten i samhället.

I Sörmland jobbar Länsförsäkringar med att informera kunderna och det finns en särskild väderapp som varnar för extrema väderhändelser. I somras meddelade försäkringsbolaget att de inte kommer att försäkra nybyggda hus som har fått bygglov på platser där länsstyrelsen avråder från att bygga nya hus. Exempelvis nära kusten.

– Det här är verkligheten för oss. Saker och ting händer och det är klart att stigande vatten påverkar. Och i slutändan är det kunden som påverkas. Premien påverkas av historiska kostnader för skador, säger Magnus Ahlin, skadechef vid Länsförsäkringar Sörmland.

Intressekonflikten är tydlig. Många drömmer om att bo sjönära och det är attraktivt för kommuner att bygga nytt nära vattnet.

– Var vill nya invånare bo? Alla drömmer om att kunna knyta båten i altanstolpen, men det som är jättefint i dag kanske inte är lika fint om några år.

Så skyddar du dig och ditt hus mot klimatförändringarna

Ett förändrat klimat väntas slå hårt mot försäkringsbranschen som uppmanar både beslutsfattare och enskilda kunder att förbereda sig. Här är några tips på hur du skyddar dig själv och ditt hus mot klimatförändringarna.

[fakta nr="1"]

[fakta nr="2"]

[fakta nr="3"]

[fakta nr="4"]

[fakta nr="5"]

[fakta nr="6"]

[fakta nr="7"]

Källor: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Länsförsäkringar Södermanland, Länsstyrelsen i Skåne, Klimatsamverkan Skåne.

Skyfall

Skyfallen väntas bli både vanligare och kraftigare när klimatet förändras. Så här kan du skydda dig och ditt hus:

► Följ väderleksrapporten och ha koll på vattennivån.

► Kontrollera stuprör, brunnar och dräneringsrör och rensa om det behövs.

► Se till att marken lutar bort från huset och ha en avstängningsbar golvbrunn. Om du inte har backventiler, var beredd med filtar och något tungt att ställa på om vatten tränger in.

► Om vatten har kommit in i huset, stäng av elen eftersom vattnet kan vara strömförande.

► Gräv ett dike bort från huset för att avleda vattnet.

► För att stoppa mindre översvämningar, bygg tillfälliga barriärer med en sand- eller jordvall och täck dem med plast. Sandsäckar kan också användas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!