Debatten om åldersgräns för köp av energidryck har pågått länge. För åtta år sedan beslutade branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel om en rekommendation som säger att försäljning av energidryck inte ska ske till personer under 15 år. Organisationens medlemmar, Axfood AB, Bergendahls Food AB, Coop Sverige AB, ICA Sverige AB, Lidl Sverige KB och Livsmedelshandlarna har slutit en överenskommelse att följa rekommendationen.
Bland flera andra mindre aktörer, som inte är anslutna till Svensk dagligvaruhandel, är synen på försäljning av energidryck dock mer liberal. Det blev Eskilstunabon Jenny Wiberg varse om efter att ha gått in på sin 13-årige sons rum för tre veckor sedan.
Jag försöker vara konsekvent, men så säger andra vuxna att det är okej att köpa, vad ska barnen tro då?
Jenny Wiberg
‒Jag märkte direkt att här dricks det energidryck. Det trodde inte jag att han kunde få tag i, jag trodde det var 15 års gräns, säger Jenny Wiberg.
Hon mejlade butiken där sonen köpt drycken och frågade varför de säljer till personer under 15 år.
‒Jag fick till svar att om de inte köper av dem så går de bara någon annanstans och köper. Jag tycker att alla butiker borde ha samma regler, det finns en rekommendation av en anledning, säger Jenny Wiberg.
Efter att hon hittade energidrycken har hon pratat med sin son, men hon anser att ansvaret inte enbart kan ligga hos föräldrarna.
‒Föräldrar ska berätta för sina barn vad som är rätt och fel och vad man ska och inte ska göra. Men alla vuxna i samhället, i skolorna, i butikerna, måste samarbeta så långt det går. Jag försöker vara konsekvent, men så säger andra vuxna att det är okej att köpa, vad ska barnen tro då?, säger Jenny Wiberg som vill se en lag på åldersgräns och att skolorna i Eskilstuna förbjuder eleverna att dricka energidryck.
Jenny Wiberg är inte ensam om att yrka för en lag, Socialdemokraten Eva Sonidsson lämnade den 29 september in en motion till miljö- och jordbruksutskottet med förslag om åldersgräns vid försäljning av energidrycker.
"Många butiker har satt en åldersgräns på 15 år, vilket anses väldigt lågt eftersom barn/unga i den åldern inte förstår konsekvenserna av denna dryck. Eftersom det ofta handlar om ett intag av fler än en burk per dag så är det hälsofarligt", skriver Sonidsson i sin motion och avslutar med att yrka för att Socialdepartementet ska låta myndigheterna utreda om det ska finnas en lagstadgad åldersgräns.
Det är inte första gången frågan är uppe hos miljö- och jordbruksutskottet, redan 2013 lämnade Liberalen Eva Flyborg in en motion med samma önskan.
Vi upplever att det finns mindre butiker, kaféer och restauranger som inte har åldersgräns.
Anna Jönsson, kommunikationschef på Svensk dagligvaruhandel
Från Svensk dagligvaruhandel ser man positivt på att frågan återigen har aktualiserats.
‒Det är en väldigt aktuell fråga och det är ingen slump att motionen kommer nu. Media har skrivit mycket om energidryck och det skrivs också mycket på social medier av oroliga föräldrar, samtidigt som försäljningen av energidryck går upp, säger Anna Jönsson, kommunikationschef på Svensk dagligvaruhandel.
[fakta nr="1"]
Svensk dagligvaruhandel har också satt press på regeringen i frågan genom att, för några månader sedan, skicka ett brev till ansvarig minister om att de anser att det behövs en utredning kring behovet av en lagstadgad åldersgräns.
‒Framförallt ur ett folkhälsoperspektiv men också för att det inte blir likvärdiga konkurrensvillkor om vissa tillämpar 15-årsgräns och andra inte gör det. Svensk dagligvaruhandels medlemsföretag som har skrivit under överenskommelsen förutsätter jag följer åldersgränsen, men vi upplever att det finns mindre butiker, kaféer och restauranger som inte har åldersgräns och det är de inte tvingade att ha. Men det blir olika konkurrensvillkor, säger Anna Jönsson.
[polldaddy poll="9885749"]