Joakim Johansson är docent i statsvetenskap vid Mälardalens högskola och forskar bland annat om kön och politiskt ledarskap och hur kvinnor framställs och uppfattas som politiska ledare.
Hans forskning visar att kvinnor i politiken döms mycket hårdare än män. Anna Kinberg Batras hastiga avgång är bara ytterligare ett exempel på att manliga och kvinnliga politiska ledare behandlas olika.
‒Det finns mycket mindre tålamod med kvinnor i politiken. Jag är övertygad om att en man i samma situation som Anna Kinberg Batra hade fått mer tid på sig. Det är bara ett år kvar till nästa val. Att kräva avgång så nära valet är ingenting en man hade utsatts för. Där hade man troligen avvaktat ett valresultat först innan man officiellt krävt avgång, säger Joakim Johansson.
Enligt Johansson inträffar detta gång på gång. Ett tydligt exempel på när kvinnor och män på liknande politiska positioner behandlas helt olika är enligt Joakim Johansson situationen som uppstod i samband med att den borgerliga Alliansen vann valet 2006 och skulle bilda regering.
‒Två kvinnliga nyblivna ministrar fick gå efter att det kommit fram att de inte betalat tv-licens och att de hade anlitat svart arbetskraft i hemmet. En manlig minister erkände i samma veva att även han anlitat svart arbetskraft hemma men han fick sitta kvar – som finansminister, konstaterar Joakim Johansson.
En annan skillnad är att kvinnliga politiker hamnar i fokus på hur de är som personer medan manliga politiker bedöms utifrån lämplighet och kunskap.
‒Det är också den politiska dagordningen som spelar in. Traditionellt "manliga" frågor som säkerhetspolitik, polis och försvar uppfattas i nuläget som extra viktiga, säger Joakim Johansson.
En person som dock hittills har lyckats med bedriften att vara både kvinna och partiledare på ett framgångsrikt sätt är Centerpartiets ordförande Annie Lööf.
‒Annie Lööf har effektivt skapat bilden av sig själv. Hon framstår som en ledare som kan balansera egenskaper som framförallt förknippas med män samtidigt som hon framgångsrikt lyfter fram mycket kring exempelvis sin mammaroll via sin blogg.
Men även fast situationen för kvinnliga politiker i ledande positioner kan tyckas fortsatt dyster, trots att året är 2017, finns det hopp om utveckling.
‒Mycket handlar ju om vanföreställningar och myter som lever kvar om att män skulle vara mer kompetenta. Sådana gammalmodiga föreställningar kan ändras, bara de lyfts upp. I dag har också kvinnor tillträde till politiken på ett sätt som hade varit otänkbart för ett halvt sekel sedan, säger Joakim Johansson.
Tror du Moderaterna väljer en annan kvinna till partiledare?
‒Nej, inte i detta läge.