Förskolan Hammaren får för få barn

I januari startade en ny förskola vid Hammarvallen i Flen på grund av det höga trycket på förskolorna i kommunen. Men snart två månader efter fylls inte ens hälften av platserna.

Övrigt2017-03-03 06:44

Mellan sim- och ishallen har ett rött hus parkerat sig sedan några månader tillbaka. Några rader parkeringsplatser har blivit hemmet åt den senaste förskolan i kommunen, Hammaren.

‒Jag har fått höra genom kollegor att kommuninvånare har pratat negativt om placeringen av förskolan, att det inte kan bedrivas den här typen av verksamhet på en parkering, säger biträdande förskolechef Anna Siljeborg och fortsätter:

‒Det är trist med en sådan negativ inställning, när de inte har sett hur fint det är här.

Själva byggnaden flyttades från Mellösa, där det tidigare bedrivits förskoleverksamhet. Sedan har Hammars fått helt ny inredning och lekredskap. Både ute och inne.

‒Allt är helt nytt i det gamla skalet. Utomhus har jag även efterlyst mer ledredskap till barnen. Sen har vi även skogen precis runt hörnet och hela Hammarvallen utanför fönstret som har flera möjligheter, säger Anna Siljeborg.

Just nu går det 14 barn på förskolan, men det finns kapacitet för mer än dubbelt så många.

‒Vi har möjlighet att ta emot 36 barn här. Kommunen har skicka ut ungefär 50 brev till barns föräldrar som har fått en plats, men väldigt många tackar nej, säger förskolechefen.

Anna Siljeborg tror att det är flera faktorer som spelar in.

‒Jag tror att en stor del av problemet ligger i bristande kommunikation till föräldrarna. Flen är en färgstark stad med många som inte behärskar perfekt svenska. När då informationen om en ny förskola kommer på svenska kan den misstolkas eller helt utelämnas, säger hon.

Inne i lekrummet sitter tre pedagoger med sex barn och håller på med olika aktiviteter. Några lägger pussel, några leker med formlera.

‒Det är såhär vi har det, ungefär en pedagog på två barn, berättar Anna Siljeborg och fortsätter:

‒Samtidigt är det väldigt tråkigt att en avdelning ska stå tom hos oss när vi har sådan potential.

Den biträdande skolchefen vill informera att inom en snar framtid kommer Hammaren att bjuda in till öppet hus.

‒Inget datum är satt ännu men det blir snart. Sen är självklart dörren alltid öppen och föräldrar är välkomna att komma hit och se på vår verksamhet. Är svenska språket ett problem så löser vi det - vi har personal som pratar arabiska, kurdiska, somaliska, serbiska och norska om det skulle behövas, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om