Moderaternas nya kriminalpolitiska program som presenterades inför stämman i oktober innehåller en rad åtgärder som de menar ska öka tryggheten i landet. Bland annat vill de höja polislönerna för att få fler poliser i kåren. De vill skärpa straffen och öka det brottsförebyggande arbetet. De vill också införa ett nationellt förbud mot tiggeri, något som välkomnas av Jari Puustinen (M), kommunalråd i Eskilstuna.
– Vi har drivit en linje att vi vill införa förbud mot tiggeri på vissa delar av och områden i Eskilstuna så jag är glad att de tar i det här på riks. Och att vi som moderater tar en tydlig ställning i frågan, säger Puustinen.
Inför valet 2014 sa både Moderaterna på riksnivå och lokalt i Eskilstuna att partiet var emot ett tiggeriförbud. I höstas hördes däremot andra tongångar. Då togs tiggerifrågan upp i kommunfullmäktige i Eskilstuna efter Sverigedemokraternas förslag att "Eskilstuna kommun i sina ordningsföreskrifter lägger till en skrivelse som ger polisen mandat att avvisa tiggare från offentlig plats".
Då röstade SD och M för förslaget som i praktiken innebär ett förbud mot tiggeri. L, KD, MP och V röstade nej utifrån ett humanistiskt perspektiv. S och C röstade också emot förslaget men med hänvisning till att lagen inte tillåter ett förbud. De är beredda att ta upp frågan igen om lagen ändras. Något som Jimmy Jansson håller fast vid.
– Nu har man provat alla utvägar. Så om det nu är så att man ska införa ett förbud, vilket jag inte tycker man behöver vara främmande för, då ska det också vara nationellt. Du ska inte ha 290 olika lösningar. Utan här borde regeringen och Moderaterna sätta sig ner och komma överens, säger Jimmy Jansson (S), kommunalråd.
Regeringen meddelade under tisdagen att de kan tänka sig att diskutera tiggerifrågan med Moderaterna men menar att ett förbud inte är den rätta vägen att gå.
Lokalt skapar tiggeriförbudsdebatten fortfarande splittringar inom Moderaterna. De politiker som inte var för förslaget i höstas gick emot partipiskan och röstade nej. För honom var ett förbud inte aktuellt då och är inte i dag heller.
– Jag är inget ombud på stämman och har därför inte mycket att säga till om men jag tycker i vilket fall att det är väldigt beklagligt att moderater eventuellt ska tycka så, säger Rebaz Sanar och fortsätter:
– Det är beklagligt att ett parti som stått för frihet och öppenhet gör precis det motsatta och förbjuder människor att få be om pengar. Det är ingenting vi politiker ska lagstadga, säger han och poängterar att det redan är olagligt med tiggeri i form av människohandel.
Även Moderata ungdomsförbundet Muf är emot ett införande av förbud mot tiggeri. Det kommer att blir en stridsfråga på partiets stämma i Örebro, enligt Robin Tannarp som är distriktsordförande i Muf i Sörmland.
Samtidigt som Moderaterna på riksnivå presenterar förslag till nytt kriminalpolitiskt program kräver M i Eskilstuna åtgärder för att öka tryggheten här efter senaste tidens bränder och skjutningar. Moderaterna vill att kommunen ska arbeta för att få upp fler övervakningskameror och dessutom anlita kommunala poliser.
– Polisen har ett visst ansvar givetvis men vi förtroendevalda kan inte bara sitta och säga saker hela tiden utan att göra något, det blir patetiskt till slut, säger Jari Puustinen och tillägger att det är ett moderatförslag och inte ett förslag från majoriteten.