Ekuriren.se rapporterade direkt från rättssalen när rättegången om branden på Statt inleddes under måndagen. Här nedan kan du läsa hela direktrapporten.
Salen där rättegången hålls är så gott som full och ett stort säkerhetspådrag mötte dem som kommit för att närvara vid huvudförhandlingen. Strax efter klockan tio startade huvudförhandlingen med att chefsåklagare Ulf Stålhane la fram sakframställan.
- 29-åringen ska utvisas ur riket och förbjudas att återvända hit, säger Ulf Stålhane.
29-åringen nekar och bestrider åklagarens utvisningsyrkande.
Övervakningsbilder
29-åringen är klädd i vit t-shirt och har några dagars skäggstubb. Han tittar ner i bordet och lyfter blicken enbart för att titta på de bilder som visas över hotell Statt.
Chefsåklagare Ulf Stålhåne har fortsatt huvudförhandlingen med att visa och beskriva hur hotell Statt såg ut innan branden.
Ståhlhane har nu gått över till att berätta om det sabotage som Statt utsattes för hösten 2008 som orsakade hotellet stora vattenskador. Han berättar också om de övervakningskameror som hotellet innehar och visar bilder. Vice chefsåklagare Layla Bagge, som sitter bredvid Stålhane, fyller i med information kring det chefsåklagaren tar upp.
Visar power pointbilder
En halvtimme in i huvudförhandlingen börjar chefsåklagare Ulf Stålhane att berätta om natten då Statt brann ner. Väktarnas ronder gås igenom och sedan berättar Stålhane om hur branden startade.
– Någon hade hällt ut motorbensin i hotellets restaurangdel och tänt på, säger han.
Sedan gås olika detaljer från den tekniska undersökningen igenom med hänvisning till förundersökningen. Bland annat olika bilder bär Stålhanes genomgång av brandens påverkan framåt. 29-åringen har under hela huvudförhandlingen ingett ett stillsamt och neutralt intryck och blicken vandrar mellan de papper han har framför sig och power point-duken. Vid något tillfälle viskar han något till sin försvarare Hans Sundberg.
Ingen rast
Layla Bagge berättar om räddningstjänstens arbete under brandnatten. Tekniska protokollet angående räddningstjänstens brandutredning visar att det rörde sig om en anlagd brand. Några personer smyger in och tar plats längst bak i den fulla salen medan Bagge redovisar räddningstjänstens berättelse av brandnatten.
Flera bilder på hur Statt såg ut efter att branden släckts visas på power point med kommentarer av Ulf Stålhane. Chefsåklagarens förfrågan om rast avslås av rättens ordförande på grund av den tid som det skulle ta att gå igenom säkerhetsrutinerna igen.
Genomgång av tekniska protokollet gås igenom av Layla Bagge. Vid 11.42 bryts huvudförhandlingen för lunch. Åklagarsidan har då gått igenom halva sakframställan. Salen töms sedan sakta på folk och huvudförhandlingen kommer att återupptas 13.15.
Förhandlingarna fortsätter
Rättegången sätter igång efter lunchuppehållet med att chefsåklagare Ulf Stålhane går igenom olika tidsangivningar i samband med branden. Även denna gång fick de som kommit för att ta plats i sal 4 inne i tingsrätten genomgå strikta säkerhetsrutiner. Polisen sökte igenom medhavda väskor och kontrollerade besökarna med en metalldetektor.
Stålhane berättar att det är 16 sekunder mellan att branden antänts och den vitklädda gärningsmannen fångas av en övervakningskamera. Dessa 16 sekunder är dock ingen exakt vetenskap, betonar chefsåklagaren. Det rör sig dock om få sekunder i händelseförloppet.
-Den vitklädde mannen ses lämna restaurangen i mycket snabb anslutning till att branden antänts, säger Stålhane.
Kläder hittades i container
Stålhane fortsätter att gå igenom det tekniska protokollet och visar bland annat upp bilder på gärningsmannens ljusa kläder då de hittades i en container. Han berättar vidare om klädernas utseende och polisens omhändertagande av klädfynden. Stålhane jämför sedan med bilderna på de upphittade kläderna med bilder från övervakningskamerorna på gärningsmannen. Polisens analys visar att inga avvikelser påvisats. Kläderna som omhändertagits är gärningsmannens kläder. SKL:s genomgång av kläder och braständare redovisas också av chefsåklagaren.
Fyra rökskadades
Rättegången fortsätter sedan med genomgång av brandens konsekvenser. Fyra personer fick lindriga rökskador, vilket redovisas av Layla Bagge. En av de som skadades var gravid i vecka 19. Vid undersökningstillfället såg det bra ut för barnets del. De fyra målsägarna kommer att höras senare under rättegången, avslutar Bagge.
Går igenom skulder
Stålhane redovisar sedan vad som de fått fram om vad 29-åringen gjorde kring tidpunkterna för branden. Visar bland annat en mobilbild på 29-åringen och hans flickvän som togs strax innan branden. Flickvännen var vid tidpunkten på väg att flytta tillbaka till Tyskland. Visar sedan skiss på vart 29-åringens mobil befann sig under olika tidpunkter.
Genomgång av 29-åringens mobil och dess samtalslista följer. Bland åhörarnas stolar är det något glesare än under förmiddagen. 29-åringen själv fortsätter att växelvis vila blicken på power point-presentationen, sin försvarare Hans Sundberg och de papper han har framför sig. Chefsåklagare Ulf Stålhane har nu kommit in på 29-åringens ekonomiska situation, där bland annat den åtalades skulder gås igenom.
Inte nöjd med att människosmuggling tas upp
Stålhane kommer sedan in på den människosmuggling i Grekland som 29-åringen fällts för. 29-åringens försvarare Hans Sundberg protesterar då. Stålhane får försvara varför han tar upp detta. Stålhane hänvisar till sökandet av en motivbild. Rättens ordförande ber honom att avvakta med redovisningen tills han har tagit ställning till om människosmugglingen ska tas upp.
Diskussionen mellan chefsåklagaren och 29-åringens försvarare fortsätter. Advokat Hans Sundberg är inte nöjd med att Greklandsdomen tas upp eftersom han anser att hans klient redan avtjänat sitt straff för det brottet.
- Det är onödigt, säger han.
Dämpad stämning
Efter ordväxlingen följer en paus i 15 minuter. Utanför sal 4 är stämningen dämpad och många undviker att gå bortanför säkerhetskontrollen. Ett lågmält surr pågår dock genom hela pausen då folk pratar lågmält med varandra.
Efter pausen börjar rättens ordförande med att meddela att chefsåklagaren får redovisa för de delar i greklandsdomen som anses relevant. Stålhane går därmed direkt in på domen om människosmuggling.
Efter detta startar försvarsadvokat Hans Sundberg sin sakframställan. Han börjar med att ta upp 29-åringens oro inför rättegången, att han inte ska få en rättvis prövning.
- Oron gäller inte bara risken för att bli dömd till ett långt fängelsestraff, säger Hans Sundberg.
Media har bidragit till oro
Bakom oron ligger polisen uttalanden om att de är säker på att de har rätt gärningsman. Även medias behandling av Statt-branden och 29-åringen har bidragit till den åtalades oro, förklarar Hans Sundberg.
- Hela situationen för tankarna till ett förlegat rättssamhälle, säger Hans Sundberg.
"Det har inte varit möjligt att anlägga branden på det sättet"
Sundberg poängterar också vikten att alla är oskyldig till dess motsatsen är bevisad och avrundar sedan sin inledning. Han kommenterar åklagarens redovisning av hur branden uppkommit och 29-åringens del i branden. Det har inte varit möjligt att anlägga branden på det sätt åklagaren redovisat, menar försvarsadvokaten.
Hans Sundberg börjar sedan gå igenom det tekniska protokollet. Bland polisens teorier om fönster där den vitklädde gärningsmannen hoppat ut genom tas upp. Sundberg poängterar också att det inte har kunnat fastställas hur motorbensin kunnat tas in i lokalen. Hur gärningsmannen kunnat hålla sig gömd inne i hotellet är också oklart, menar försvararen.
Hans Sundberg redovisar sedan sin klients inställning till att han är den vitklädda mannen som fångats på övervakningskameran. 29-åringen förnekar bestämt att han är den vitklädde mannen.
Försvarsadvokaten tar sedan upp skillnader bland annat på näsa och öron mellan 29-åringe och den vitklädde mannen. 29-åringen har dessutom aldrig haft några vita byxor och hans DNA har inte hittats på dem, säger Hans Sundberg.
Hans Sundberg avslutar sakframställan med att betona att ingen har sett 29-åringen på Statt efter klocka 21.00 på kvällen. Han uppmärksammar sedan motivfrågan. En person som anlägger en sådan brand som den på Statt måste ha ett motiv eftersom branden inte var en stundens ingivelse. Åklagaren måste allts redovisa ett motiv för 29-åringen att tända på Statt, menar försvarsadvokaten.
Efter detta bryts huvudförhandlingen för i dag. På torsdag fortsätter rättegången. Först ut att höras då är Statts VD Irja Bäckström.