Fortfarande vind i seglen efter 100 år

Någon regelrätt bankett på restaurang är det inte fråga om när Strängnäs segelsällskap fyller 100 år. – Vi vill att fler ska känna sig delaktiga, därför erbjuder vi något åt alla, säger Tommi Rotonen, som är huvudansvarig för jubileumsfirandet.

Tommi Rotonen från styrelsen och Leif Pettersson, medlem sedan 60 år, berättar Strängnäs om segelsällskaps historia och jubileumsaktivteter.

Tommi Rotonen från styrelsen och Leif Pettersson, medlem sedan 60 år, berättar Strängnäs om segelsällskaps historia och jubileumsaktivteter.

Foto:

Övrigt2019-01-20 08:59

Vi träffar honom vid klubbhuset i Löt som klubben förvärvade 1988.

Med sig har Tommi Rotonen, som även är sekreterare i styrelsen, veteranen Leif Pettersson.

– Jag har varit medlem här i 60 år. När familjen av arbetsskäl flyttade till Strängnäs kring 1958 blev jag intresserad av båtar och båtbyggeri, säger 74-åringen.

Trots att han efter läroverket i stiftsstaden bott i både Stockholm och Dalarna har Leif Pettersson hela tiden haft sina båtar i Mälaren hos Strängnäs SS.

– I ungdomen var det OK-jolle som gällde, senare seglade jag starbåt. Numera har jag gått över till motorbåt, berättar Leif Pettersson som tillsammans med sin hustru återvände till Strängnäs när de blivit pensionärer.

– Det sociala är väldigt viktigt för mig. Som när vi på våren träffas här på slipen i Löt för att snacka, fika och utbyta tankar. Jag uppskattar även samvaron på vår klubbholme. På Askholmen har jag firat midsommar varje år utom ett sedan 1971.

Den då elva år unga klubben köpte 1930 Askholmen av en fiskare på en närbelägen ö för 1 500 kronor.

– Holmen är kärnan i klubbens verksamhet, säger Leif Pettersson.

Strängnäs SS som bildades våren 1919 har i dag omkring 400 medlemmar.

– Vi kan säga att cirka 250 av oss är aktiva. När folk vill bli medlemmar är vi tydliga med att ett medlemskap i en ideell förening även medför arbetsplikt, konstaterar Tommi Rotonen.

Kan du ge några konkreta exempel?

– Det finns allehanda göromål. Att arbeta på slipen, måla om klubbhuset, vara funktionär på tävlingar och utföra jobb på Askholmen. Genom åren har många medlemmar varit med och tillsammans åstadkommit många dagsverken i föreningens verksamhet.

Också Tommi Rotonen framhåller klubbholmens betydelse.

– En bra samlingspunkt där vi även tar emot annat båtfolk – ön har ett centralt läge i Mälaren. De som lägger till där lämnar ett frivilligt bidrag. Vi vill inte vara någon regelrätt gästhamn, men man kan gå på toa och bada bastu, det är en trygg hamn att förtöja i.

Hur känns det att segelsällskapet fyller ett helt sekel?

– Jag var med redan på 40-årsjubileet som hölls på gamla stadshotellet på Storgatan. Så det är kul att även få uppleva detta, svarar Leif Pettersson.

– Det blir ett bra tillfälle att lyfta fram verksamheten, även för allmänheten, och inspirera inför framtiden, konstaterar Tommi Rotonen.

75 000 kronor har budgeterats för att fira den vitala 100-åringen som finns till för både motor- och segelbåtsägare.

Höjdpunkter under jubileumsåret

17–19 maj: Premiäromgången av Allsvenskan där Strängnäs har ett lag med. Avgörs på fjärden utanför Ångbåtsbron. Klubben samarbetar med Europaskolan och Svenska seglarförbundet. Det blir även en mindre utställning.

8 juni: Eskader där klubbmedlemmar gör gemensam utflykt med slutmål Sundbyholm. "Resa och gemenskap", säger Tommi Rotonen – som hoppas på ett 30-tal segel- och motorbåtar.

Midsommarhelgen: Utbyggt firande, startar redan under torsdagskvällen. Klubben satsar på samvaro, gemenskap, musik, buffé och aktiviteter.

24 augusti: Under Mälardagen är halva gästhamnen preliminärbokad för att klubben ska få visa upp sin verksamhet, det planeras för information och en mindre utställning. Ett initiativ som ska locka både nya och gamla medlemmar plus Strängnäsbor i allmänhet till Västerviken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!