Sarah Jerngren föreläste den 21 november vid nätverksfrukosten på Munktell Science Park. Nätverksfrukosten är ett event som är öppet för allmänheten och som genomförs varje tisdag. Besökarna bjuds på frukost och får för det mesta även lyssna på en inbjuden föreläsare.
Sarah Jerngren hade innan frukosten hunnit med att leda ett yogapass på World Class. Hon inledde föreläsningen med att låta de cirka 15 åhörarna prova på en yogaövning där de fick sätta sig bekvämt och sluta ögonen. Deltagarna fick ta några djupa andetag och fokusera på sitt inre för att riktigt kunna känna energin flöda genom sina system. Sarah Jerngren uppmanade dem att tänka på sånt som skänker glädje och lugn och att ta med sig dessa tankar under resten av dagen.
‒Vi blir smartare av att yoga, av att meditera, av att hitta tillbaka till vårt andetag. Speciellt i ett arbetsliv som i dag skär ner. När färre människor ska göra fler saker är det lätt att bli stressad, sa Sarah Jerngren efter övningen.
När jag satt vid mitt skrivbord på mitt drömjobb och grät och sa att 'nu är det inte roligt längre' visste jag att jag behövde göra en förändring.
Under föreläsningen berättade hon om den resa som hon gjort sedan hon för fem år sedan sa upp sig från jobbet på ett stort modeföretag i Stockholm.
‒Det var mitt drömjobb. Jag hade jobbat ganska hårt för att komma dit och kände att nu lever man det här glassiga livet.
I takt med att kraven växte och det gjordes omstruktureringar på arbetsplatsen började hon dock uppleva att utvecklingen gick åt fel håll.
‒Jag önskade att det fanns fler timmar på dygnet. När jag satt vid mitt skrivbord på mitt drömjobb och grät och sa att 'nu är det inte roligt längre' visste jag att jag behövde göra en förändring.
Det var svårt att göra förändringen, men flera personer bidrog till att ge henne kraft, bland annat tv-profilen Charlie Söderberg som hon kom i kontakt med när han höll en föreläsning där han berättade om hur han hade sagt upp sig från sitt jobb och startat eget.
‒Han blev en av de här personerna som sparkade mig i rumpan, så 2012 sa jag upp mig från mitt jobb. Då hade jag varit väldigt nära att gå in i väggen.
Sarah Jerngren insåg att hon behövde göra en helomvändning. Hon satsade på det som hon kallade "hälsans år". Att säga upp sig var en av de saker som hon gjorde för att må bättre, men när hon slutade jobbet drabbades hon av en känsla av att ha tappat sin identitet.
[fakta nr="1"]
‒Jag var inte längre den här framgångsrika modetjejen. Jag hade ju plockat bort Cosmopolitan-drinkarna och de sena utekvällarna och plockat in gröna drinkar och yoga i stället. Men jag hade inte kommit så långt att jag kände mig trygg i min nya identitet och min nya roll.
Hon valde att resa till New York för att uppleva ett hälsoäventyr över en sommar. Hon fick tag på en lägenhet i East Village på Manhattan. I närheten fanns en yogastudio där hon kom att tillbringa mycket tid.
‒New York är verkligen städernas stad. Här är pulsen hög. Här ska man producera. Här ska man bli framgångsrik, men det gör också att alla är så stressade. Då blev yogan ännu viktigare och jag var i yogastudion konstant.
Det var i New York som hon verkligen fick en känsla av att yogan var någonting för henne. Hon gick en intensivkurs på fem veckor för att bli yogainstruktör.
‒Jag kände att jag är på väg att bli yoga girl.
Sarah Jerngren återvände till Eskilstuna när hennes syster hade fått barn.
‒Jag kände att det var en viktig del av mitt liv också. Men när jag kom tillbaka till Eskilstuna kom de där rädslorna som ett brev på posten och jag kunde inte yoga och ännu mindre undervisa i att yoga.
När hon i dag ser tillbaka på den tiden kan hon tänka att känslor av förvirring även kan vara något positivt eftersom de ofta leder fram till en förändring. Sarah Jerngrens syster uppmuntrade henne att söka jobb som yogalärare. Hon var mycket nervös, men lyckades ändå genomföra två auditions och fick jobbet.
‒När jag väl kom in i yogasalen och skulle undervisa hade någonting hänt för jag hade på något sätt tagit mig över den här gränsen, det här ap-tjattret som vi hör om att man inte kan göra saker och ting.
Jag vill inspirera andra människor att kunna göra den resan som jag har gjort fast på sitt sätt.
Sarah Jerngren upplever i dag att hon har övervunnit de tjattrande aporna.
‒Det behöver inte vara så perfekt hela tiden. Det är yogan en påminnelse om för mig.
Hon håller i yogaklasser och privatyoga på World Class. I december börjar hon även med yogaklasser på Plaza. Hon skriver böcker och artiklar om bland annat coachning.
I dag är hon även verksam som livsstilscoach. Att driva eget företag började på allvar för två år sedan med att hon gick utbildningen Business School på Munktell Science Park.
‒Jag stod här och pitchade för mitt företag Supercoachen och jag vann för bästa pitch.
Sarah Jerngren har själv utvecklat coachprogrammet som kallas Yoga in the city. Deltagarna får sätta en intention för att ta sig från dröm till verklighet.
‒Jag vill hjälpa andra människor, jag vill inspirera andra människor att kunna göra den resan som jag har gjort fast på sitt sätt.