– Min mamma dog när jag var liten men jag hade bilder där hon och jag odlade tillsammans. När jag blev äldre ville jag renovera trädgården runt huset och jag började fråga runt bland tanterna i trakten hur jag skulle göra. De kom med tips och "prova det här" och "smaka den där".
Sedan några år bor Johannes med sin sambo Theres Lundén och deras två barn i Västerås. På landstället i Flen kan de odla hur mycket som helst, men de ville även få sina egna grönsaker i stan. Tillsammans med sina grannar i hyreshuset och med fastighetsförvaltarens tillåtelse började de odla på tak och i källare. Nu ger deras stadsodlingar skörd under en stor del av året.
– De nya människor vi började odla med hade frågor som Hur djupt sätter man ett frö? och Hur mycket ska jag vattna? Det fanns ingen riktigt bra handbok tyckte vi så då skrev vi en, säger Johannes som tillsammans med Theres nu har gett ut en handbok i konsten att odla sin egen mat.
– Vi vill att man ska odla det som är supergott så därför är det tips på de godaste sorterna, som vi tycker. Och att hitta vad som passar just den växtplatsen. Att odla på ett tak till exempel, är ju speciellt, med åtta timmar sol om dagen och glas och betong runtomkring.
I Västerås har Johannes och hans vänner och grannar nu tre olika stadsodlingar, de odlar på tak, i fönster, en liten plätt utanför porten, och driver upp sina plantor från frö.
– Vi vill ha på landet-känsla i stan.
Rötterna har Johannes kvar i Flen, dels med lantstället och dels i bandet Autonom där han är sångare sedan 15 år tillbaka. Jobbar gör han i Stockholm, som pedagog med ungdomar med autism. Dessutom driver han tillsammans med Theres bloggen farborgron.blogspot.se med både odlingstips och recept.