Fristadsskolan och Djurgårdsskolan i topp

Resultatet från skolvalet till förskoleklass samt årskurs 4 och 7 är klart, meddelar Eskilstuna kommun. Sammanlagt har 21 procent av eleverna sökt till en annan skola än den anvisade. Högst i kurs står Fristadsskolan och Djurgårdsskolan.

Foto:

Övrigt2019-02-27 21:05

Det blev Fristadsskolan och Djurgårdsskolan i topp när Eskilstuna kommun under onsdagen redovisade resultatet av det nyligen avslutade skolvalet. Antalet elever som fått plats på sitt förstaval har, jämfört med förra året, ökat med 6 procent för förskoleklass och 10 procent för årskurs 7. Valet till årskurs 4 är nytt för i år.

– Det är glädjande att fler får plats på sitt förstaval. Jag var rädd att valfriheten skulle minska med tanke på att det är väldigt många elever och trångt på våra skolor. Att det i stället ökade är glädjande, säger skolchef för grundskolan, Hans Ringström.

I höst får Eskilstunas förskoleklasser ett tillskott på 1 333 barn. Samtidigt tar 1 144 elever klivet upp till årskurs 4 och 1 045 till årskurs 7. Knappt 24 procent valde att utnyttja möjligheten att välja förskoleklass, en ökning med 5 procent från 2018. För årskurs 7 var andelen 32 procent, en minskning med 5 procent. För årskurs 4 var andelen 8 procent.

Bland kommunens blivande högstadieelever var Fristadsskolan populärast och förstavalet för drygt 26 procent av de sökande. Lisa Edholm är rektor på Fristadsskolan.

– Vi har bara haft öppet i ett och ett halvt år. Det är fantastiskt roligt att så många söker sig hit. Det lockar förstås att vi är en skola i centrala Eskilstuna. Sedan är min känsla att elever och föräldrar är väldigt nöjda och det har väl spridit sig. Det är väldigt roligt att ryktet sprider sig om mina fantastiska pedagoger och det arbete vi bedriver, säger Lisa Edholm, rektor på Fristadsskolan.

Bland de yngre var Djurgårdsskolan det populäraste valet med 20 procent för förskoleklass och 76 procent, inklusive sökande till musikklass, för årskurs 4. Andreas Wiik, rektor för årskurs 4–9, lyfter närheten till skog och friluftsområden som en del i skolans attraktionskraft.

– Jag tror att man uppfattar det som en trygg skolmiljö. Skolan ligger inte centralt men ändå nära till flera olika upptagningsområden. Djurgårdsskolan är en verksamhet som jag är väldigt stolt över. Det höga söktrycket är ett bevis på att även medborgarna tycker att vi har en bra skola.

I december 2018 offentliggjorde Friskolornas riksförbund en genomgång av hur väl landets 25 folkrikaste kommuner informerar om det fria skolvalet. Eskilstuna utsågs då till bäst i klassen.

– Vi jobbar mycket med att informera. Vi har en film på webben som lyfter även hur man ansöker till en fristående skola. Att föräldrar känner till sina rättigheter tycker jag är väldigt viktigt och det är glädjande att det uppmärksammas, säger Hans Ringström.

Kommunens friskolor hanterar sina egna skolvalsantagningar.

Skolvalet – så funkar det

I Eskilstuna kommun har valet till skolan gjorts inför förskola och årskurs 7.

Nytt för i år är att även årskurs 4 ingår i valet.

Alla barn är garanterade en plats på kommunal för- och grundskola.

Det fria skolvalet infördes 1992 och innebär att föräldrar har rätt att söka plats till sitt barn på valfri grundskola i hela kommunen.

När platserna tar slut på en skola är det kommunen som bedömer vilka elever som har rätt till en plats.

Källa:Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!