Frivilliga hjälper hemlösa i Eskilstuna med tandvård

Tandstatusen bland hemlösa är ofta riktigt dålig. Men i Eskilstuna kan det bli ändring på det. Här har ett unikt projekt startat där ett tandläkarteam från Folktandvården på frivillig väg erbjuder gratis tandvård för de hemlösa på härbärget.

Frivilliga krafter från Folktandvården har satt i gång ett projekt där de erbjuder hemlösa på härbärget gratis tandvård. Det mobila teamet består av tandsköterskan Chatrin Jakobsson, tandhygienisten Anna Besterman och tandläkaren Christer Stenvinkel. I patientstolen sitter Stefan Korbén:Jag har inga möjligheter att få hjälp på annat sätt, säger han.

Frivilliga krafter från Folktandvården har satt i gång ett projekt där de erbjuder hemlösa på härbärget gratis tandvård. Det mobila teamet består av tandsköterskan Chatrin Jakobsson, tandhygienisten Anna Besterman och tandläkaren Christer Stenvinkel. I patientstolen sitter Stefan Korbén:Jag har inga möjligheter att få hjälp på annat sätt, säger han.

Foto:

Övrigt2017-03-15 12:11

‒Det är helt fantastiskt, säger Caroline Kallenberg, kommunikationsstrateg på Eskilstuna Stadsmission.

När hon arbetade sin första dag på sitt nya jobb på Stadsmissionen den 6 februari ringde hennes vän Chatrin Jakobsson.

Chatrin, som är nyutexaminerad tandsköterska, undrade om det fanns något sätt som hon och hennes kollegor på Folktandvården kunde hjälpa till med när det gällde de hemlösas tandvård.

‒För många av de hemlösa är det jobbigt att gå till en klinik. Vi har inte nått fram till den här gruppen och de har ett stort behov. Eftersom vi har all mobil utrustning så tänkte jag att då kan väl vi komma till dem i stället, säger Chatrin Jakobsson.

Efter ett antal möten var saken fixad. Tillsammans med kollegorna från Forskliniken – tandläkare Christer Stenvinkel och tandhygienisten Anna Besterman – kom de under onsdagen till härbärget för att ta hand om sina första patienter.

‒Det är helt otroligt. Nu kan vi erbjuda de hemlösa ordentlig tandvård. Det här teamet kommer hit frivilligt efter sina ordinarie arbeten, säger Caroline Kallenberg.

Att behovet av tandvård är stort bland Eskilstunas hemlösa råder det inget tvivel om.

‒Den här gruppen av utsatta människor har ofta fruktansvärt dålig tandstatus. Har man inga pengar är tänderna bland det första man väljer bort. Jag har hört talas om folk som har dragit ut sina egna tänder när de haft värk, säger hon.

Att ha synligt dåliga tänder är ofta förenat med skamkänslor och en av de tydligaste klassmarkörerna som finns i dag.

‒Tänder har en otroligt viktig betydelse för självkänslan. Med den insats som nu görs kan vi tillsammans hjälpa till och förhoppningsvis bidra till att de här människorna ska kunna komma tillbaka in i samhället.

Att behandlingen sker på härbärget och inte på en vanlig klinik har sin förklaring.

‒För den här utsatta gruppen handlar det mycket om trygghet. De känner personalen här och härbärget är ju det närmaste ett eget hem de kommer.

De hemlösa, eller gästerna som de också kallas på härbärget, har fått skriva upp sig på en intresselista.

‒De har fått förbereda sig eftersom de som behandlas måste vara i hyfsat bra skick. I bland är det dagsformen som styr. Den som sätter sig i tandläkarstolen får inte ha alkohol eller några andra substanser i sig under behandlingen.

Caroline Kallenberg understryker att det inte bara handlar om att kratsa bort tandsten, det är grundlig tandvård som erbjuds. Folktandvården bjuder på materialkostnaden och är det så att någon behöver mer avancerad vård, som en brygga eller implantat, kommer Stadsmissionen att koppla in socialvården som då eventuellt kan bistå med resurser.

När hemlöse Stefan Korbén fick erbjudande om fri tandvård tackade han ja på en gång.

‒Det var nästan så att jag trodde att det inte var sant, säger han.

Stefan Korbén är en av cirka 100 Eskilstunabor som någon gång under ett år bor på härbärget. Han är mycket positiv till det frivilligt arbetande tandvårdsteamets initiativ. Prick klockan 16 under onsdagen satte han sig som första patient i en provisorisk tandläkarstol för att få tänderna undersökta.

‒Jag har inga möjligheter att få hjälp på något annat sätt eftersom jag har problem med ekonomin. Jag är hemlös och bor här på härbärget.

För tjugo år sedan fick han en brygga insatt i munnen.

‒Men det är ingenting kvar av den. Den sista biten försvann i julas. Jag vill gärna ha tänder att kunna äta med. Det är ett problem just nu, speciellt med kött, säger han.

Christer Stenvinkel, som undersöker Stefan, är tandläkare och utvecklingschef på Folktandvården Sörmland. Han tvekade inte att ställa upp som frivillig när idén kom upp.

‒Det känns naturligt att vara med. Jag ser det som en del i Folktandvårdens uppdrag, att hjälpa utsatta grupper. Men vår ambition med det här är inte att synas utåt och få uppmärksamhet. Det handlar om att göra en insats. De som lever i den här miljön har ofta mycket svårare att upprätthålla en bra egenvård och en god munhygien.

I dagarna har ett upprop gått ut till personalen på Folktandvårdens fyra kliniker i Eskilstuna kommun med en förfrågan om fler vill vara med och ställa upp frivilligt för de hemlösa.

Till en början räknar tandvårdsteamet med att besöka härbärget varannan vecka. Men det kan bli oftare än så.

‒Behovet får styra. Sen beror det också på hur många fler vi blir som ställer upp, säger Christer Stenvinkel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!