Fröken Sanna spelar Elvis, Mozart och teater för barn

För Sanna Andersson har artisteriet funnits med sedan barnsben. Hon har många strängar på sin kontrabas, sjunger, skådespelar och energin är det inget fel på. Som yrkesartist tycks hon ha hittat rätt i livet.

Mångsidiga Sanna Andersson kan inte bara spela kontrabas, sjunga och skådespela. Hon kan också steppa.

Mångsidiga Sanna Andersson kan inte bara spela kontrabas, sjunga och skådespela. Hon kan också steppa.

Foto:

Övrigt2017-12-18 07:32

Hon har en gedigen bakgrund i underhållningssvängen, Mellösatjejen Sanna Andersson. Hennes föräldrar driver Teater Klämman där hon har växt upp i en familj rikhaltig på allt vad kulturyttringar heter: barnteater, musik, sång och skådespeleri.

Förra året fick hon Flens kulturpris och hon är utbildad musiklärare vid Musikhögskolan i Stockholm.

En nominering till Eskilstuna-Kurirens kulturpris väger också naturligtvis tungt, medger hon.

– Jag blev ju jätteglad förstås, och det känns oerhört kul att få bli uppmärksammad när man är just frilansande musiker och barnskådespelare. Så mycket som vi jobbar, säger Sanna Andersson.

Efter att ha bott i Stockholm under många år har hon återvänt till Sörmland och bosatt sig i Flen.

– Det känns jättestort att vara nominerad tillsammans med de här andra människorna, säger hon när hon får reda på i vilket sällskap av kulturarbetare hon nu ingår.

Om hon vinner tänker hon emellertid inte bränna alla prispengarna på någon dyr semester.

– Jag tänker på all den obetalda tid man har jobbat, det blir som ett bidrag för det. Det är mat och husrum som man jobbar för, säger Sanna Andersson.

Men vad gör hon då, mer specifikt?

Jo, samma morgon som denna intervju görs, på Lucia, har hon medverkat i SVT:s tv-sända luciakonsert i Kungsholms kyrka i Stockholm där hon spelat kontrabas åt en av gästartisterna.

Men redan som sjuåring sjöng hon låtar från 30- och 40-talen i gruppen The Girls och fick ledigt från skolan för att turnera i hela landet.

Inom barnteatern är hon för tillfället engagerad som kompositör till en barnuppsättning av Mozarts ”Trollflöjten”.

– Musiken ska arrangeras om så att den passar fyraåringar och äldre barn. Då får man ändra på ganska mycket.

Mest känd är Sanna Andersson annars som medlem i gruppen Fröken Elvis tillsammans med fyra andra tjejer som sjunger och spelar Elvis-låtar på svenska, men numera också komponerar eget material. Gruppen har gett ut tre skivor sedan 2015.

Vad har du på gång framöver?

– Nu är det lågsäsong för frilansare om man inte har någon julshow. Men i går spelade vi in i musik till en av barnföreställningarna till Musikteater Gulasch, det kommer också på skiva.

I februari väntar sedan turné med Fröken Elvis. Och så vidare.

Sanna Andersson har med andra ord full styrning på karriären.

Eskilstuna-Kurirens kulturpris

Utdelas årligen till en person eller sammanslutning som har koppling till, eller verkar i Eskilstuna-Kurirens spridningsområde. Kulturpristagaren utses av en jury bestående av Charlotta Steneskog, Eskilstuna-Kurirens stiftelse, Jimmie Näslund, koncernchef, Eva Burman, chefredaktör, Catarina Nitz, kulturredaktör, Maria Hallberg, intendent Ebelingmuseet, Ismo Railisson, musikproducent Scenkonst Sörmland och Peter Torsén, musiker.

Totalt nomineras fyra kandidater. Tidigare har vi presenterat gitarrbyggaren David Sundberg och konstnären och författaren Sara Lundberg.

Vinnaren av Eskilstuna-Kurirens kulturpris 2017 avslöjas fredagen den 22 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om