Projektledaren Karl Tuikkanen på Stadsbyggnadsförvaltningen i Eskilstuna har läst och lyssnat på 400 förslag från boende i Fröslunda, Råbergstorp och Lagersberg och konstaterar att många av förslagen bygger på konkreta saker som byggs eller anläggs. Många av dem lämnades i en så kallad dialogbox som snart blev överfull i den temporära mottagning mitt emot idrottsplatsen i Fröslunda.
Redan i somras såg man att många förslag handlade om vatten – bygga kanaler eller anlägga bassänger.
Det misstänker Karl bottnar i att just sommaren 2018 blev en väldigt varm och torr en.
– Men vi fick även in konkreta förslag om ett utegym i området och en drickfontän vid ingången till Kronskogen.
Vidare lyfter man gärna fram att många efterlyser fler bänkar, fler mötesplatser i stadsdelarna och en trygghetsfråga som bättre belysning.
– Inte ett enda förslag som kom in ville lyfta brist på parkeringsplatser. Inte ett enda.
Framför allt fick projektet en chans att bygga upp ett litet kontaktnät eftersom man korttidsanställde sex ungdomar som kunde gå ut i området och intervjua människor som är nyanlända. Och som sedan översatte till svenska
– Fantastiskt att se denna resurs i arbete, säger Karl Tuikkanen, som tror att den största utmaningen i hela projektet blir att koka ihop alla synpunkter och idéer till en utgångspunkt för helt nya planer till något som kanske måste stå pall i 100 år.
– Vår vilja med strukturplanen är att den ska kunna bli klar så snart som möjligt, och att den ska kunna utgå även från perspektiv som omfattar ekonomi och demografi.
Det senaste är också viktigt eftersom det finns uppgifter som gör gällande att människor lever mellan sex och sju år kortare i utsatta områden än i andra områden.
– Social hållbarhet är ett växande fält. Hur skapar vi de här kreative mötesplatserna som morgondagens jobbskapare har användning av? Och hur ska vi ta oss tillbaka till att kunna bygga bostäder som alla har råd med?