Frosten försenar jordgubbarna

Jordgubbsodlare får sina plantor frostskadade av det kalla vårvädret. På Mariebergs självplock har familjen Hermelin täckt plantorna med fiberduk för att försöka begränsa skadorna.

Lars Hermelin

Lars Hermelin

Foto:

Övrigt2017-05-12 05:00

Vid Mariebergs jordgubbodling i Björkvik är arbetet i full gång inför årets säsong. I raka rader väntar åtta hektar plantor på att blommorna ska förvandlas till röda söta bär. Men de tidigaste sorterna har tydliga skador av att vädergudarna erbjuder för kalla nätter, trots att de täckts av pyjamas i form av fiberdukar. En del blommor är svarta i mitten och då blir det inga jordgubbar.

‒Jag tror vi kommer att tappa ungefär 30 procent av skörden på den första sorten Flair och på den andra sorten Honeoye blir nog tappet 15 procent. Det är ett ekonomiskt bortfall, men det är överkomligt, säger odlaren Lars Hermelin.

Det torra kalla vädret har inneburit extrajobb på gården. Förutom Lars Hermelin arbetar också hans son Fredrik Hermelin med sina barn Louise och Johan i verksamheten. De har fullt upp med att flytta bevattningsrören och fiberdukarna för att ge plantorna bästa möjliga förutsättningar.

‒Frosten är värre än torkan då vi kan hämta vatten ur Yngaren. Helst vill jag ha 19 grader och regn med regelbundenhet, säger Lars Hermelin som har 35 års erfarenhet av jordgubbsodling.

Han hoppas kunna erbjuda sina gäster mogna gubbar till midsommar, men ännu är det för osäkert att lova något. De senaste åren har det gått vägen men den här våren har varit betydlig kallare.

‒Man får gilla det väder som ges och anpassa sig, säger Fredrik Hermelin.

För att inte satsa allt på ett kort så har gården en bred verksamhet med 150 hektar åkermark som används för att odla spannmål och dessutom finns bland annat hallon och saskatoonbär. Den stora arealen gör det möjligt att växelodla grödor då jordgubbarna mår bäst av att inte odlas på samma mark år efter år.

De åtta jordgubbssorterna har alla olika skördetider och förväntas tillsammans kunna leverera under minst 36 dagar med start kring midsommar. Då är det full aktivitet på gården med ett tiotal sommarjobbare från Björkvikstrakten, gäster som plockar bär och ett eget kafé med självbetjäning.

Hur mycket jordgubbar äter ni?

‒Så mycket vi orkar, man tröttnar aldrig på jordgubbar, säger Fredrik Hermelin.

Lars Hermelins tips för hemmaodlaren

Börja med en allroundsort som är lättodlad, till exempel Honeoye.

Använd fiberduk och se till att förankra den så den inte blåser iväg.

Gödsla med mineralgödsel som innehåller kalium, kväve och fosfor, till exempel blåkorn. Använd inte stallgödsel.

Vattna vid behov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!