De Àr ambulanssjukskötare, banktjÀnstemÀn, affÀrsutvecklare och servitriser. à rets tolv finalister i MÀsterkocksprogrammet utgör en brokig, men vÀldigt matkunnig skara. Och inför onsdagskvÀllens semifinal ÄterstÄr tre personer: 21-Äriga grisbonden Emilia Nilsson frÄn SilsjönÀs, 36-Äriga kommunarbetaren Wichudaporn Chaiyasaeng frÄn GrÀstorp och 31-Ärige byggkonsulten Gabriel Jonsson, Visby.
Gabriel, född och uppvuxen i JÀder, strax nordost om Eskilstuna, har hÀngt löst nÄgra gÄnger under programmets gÄng men hela tiden bitit sig kvar i tÀvlingen tack vare sitt proffsiga mathantverk, som imponerat pÄ juryn. Nu stÄr han pÄ tröskeln till finalen, och möjligheten att vinna en stor summa pengar och fÄ ge ut en egen kokbok.
â Det Ă€r rĂ€tt skönt att det snart Ă€r över, sĂ„ man fĂ„r prata öppet om hur det gick. Vi spelade ju in programmet i oktober-november sĂ„ det har varit rĂ€tt kĂ€mpigt att behöva hĂ„lla resultatet hemligt. Det Ă€r tur att vi deltagare blev sĂ„ goda vĂ€nner och haft varandra att hĂ„lla kontakt med, konstaterar han under en glad telefonintervju.
Det stora matintresset har alltid funnits dÀr, Gabriels mamma har berÀttat hur sonen hellre sÄg pÄ matlagning Àn pÄ barnprogram pÄ tv. Men till en början satsade han pÄ en karriÀr som byggare. Han har drivit byggfirman Bygg & Design i MÀlardalen, som 2015 blev Ärets byggföretag i kategorin "SmÄ och medelstora byggföretag" och prisades pÄ Hantverkargalan.
Det var nÀr han byggde hus för en leverantör med sÀte pÄ Gotland, och tillsammans med sambon spenderade mycket tid pÄ ön, som paret upptÀckte hur starkt de hela tiden lÀngtade tillbaka nÀr de var hemma i Eskilstuna.
â Jag och Olivia bodde kvar nĂ„gra Ă„r i stan, men för ett och ett halvt Ă„r sedan bestĂ€mde vi oss, och flyttade permanent. Och har inte Ă„ngrat oss en sekund. Att bo i Visby Ă€r verkligen helt magiskt, det ger ett helt annat vardagsliv med nĂ€rheten till havet och naturen.
â Jag har aldrig kĂ€nt att det direkt kryllat av jĂ€ttebra restauranger i Eskilstuna. HĂ€r finns Ă„tminstone tio Ă„ret runt-öppna restauranger jag varmt kan rekommendera till vĂ€nner och bekanta som kommer hit. Den saken var definitivt en av anledningarna till att vi tog beslutet att flytta hit.
Byggbolaget lades ned, och det första Ă„ret som gotlĂ€nning jobbade Gabriel för husleverantören. Men nu â och alldeles oavsett hur det nu visar sig ha gĂ„tt i tĂ€vlingen â Ă€r det mat som gĂ€ller. MĂ„lbilden Ă€r tydlig; han ska öppna en matstudio dĂ€r slutna sĂ€llskap kan laga mat tillsammans och gĂ„ kurser.
â Det Ă€r kul att samlas runt mat. SjĂ€lv Ă€r jag ju bara en glad amatör utan utbildning sĂ„ jag ska inte undervisa, men det finns det mĂ„nga andra som gör bra.
Till Sveriges MÀsterkock sökte han redan i fjol. Men med flytten var han inte i fas för tÀvlingen och tackade nej till en plats pÄ audition. Han tackar sin lyckliga stjÀrna att chansen Äterkom.
â Det var betydligt mer nervöst Ă€n jag trott. De första inspelningsdagarna var jag extremt nervös faktiskt, och tĂ€nkte att ska det vara sĂ„ hĂ€r hela vĂ€gen tror jag inte jag pallar med alla kameror och grejer. Men sĂ„ fick jag sĂ„nt fint beröm, och nervositeten slĂ€ppte efter hand. Sen var det bara att köra, och med facit i hand var det verkligen superroligt. De andra deltagarna Ă€r som sagt riktigt hĂ€rliga mĂ€nniskor allihop. FrĂ„n första dagen bestĂ€mde vi tolv finalister att nu var det upp till oss att se till att ha sĂ„ kul som möjligt och se till att göra riktigt bra tv. Det tycker jag vi lyckades med.
Att se sig sjÀlv i rutan varje onsdagskvÀll tog tid att vÀnja sig vid.
â Det Ă€r som att sitta och titta pĂ„ en vanlig sĂ€song av favoritprogrammet â plus att jag sjĂ€lv Ă€r med. En jĂ€ttekonstig kĂ€nsla, skrattar han.
Blir det Gabriel som vinner och fÄr ge ut en egen kokbok kan han avslöja sÄ pass att den kommer att handla om den största passionen; viltkött. PÄ jaktmarker utanför Eskilstuna har han fÀllt sÄvÀl vildsvin som Àlg, dovhjort och kronhjort. Och pÄ Gotland Àr fisket fantastiskt.
â Att jaga det egna köttet och tillaga det sjĂ€lv Ă€r det roligaste jag vet, om man dessutom gĂ„r ut i skogen och plockar sĂ€songens rĂ„varor att komplettera mĂ„ltiden med. Jag vill inspirera mĂ€nniskor till att utnyttja det fantastiska skafferi vi har i Sverige. Det Ă€r gratis och öppet för alla.