Gammal allé får nytt liv

En björkallé håller nu på att återställas vid Vadsbro gård. Inte mindre än 56 nya träd har satts.

Detta träd har sparats för att bland annat skalbaggar och fåglar trivs i gamla träd.

Detta träd har sparats för att bland annat skalbaggar och fåglar trivs i gamla träd.

Foto:

Övrigt2018-01-31 09:44

Trafikverket, som ansvarar för att vägarna är säkra, vill ibland ta ned gamla träd som riskerar att falla ned på trafikanter. Men när det gäller alléer, som är biotopskyddade enligt Miljöbalken, krävs dispens från länsstyrelsen som kan ställa krav på återplantering.

Nu har en gammal allé vid Vadsbro gård i Dunker fått nya träd. Trafikverket, som äger vägen, och Svevia, som sköter driften i området, har satt 56 nya träd i samarbete med länsstyrelsen. Men kvar står också en del av alléns gamla björkar.

– De gamla träden fick vi inte röra för länsstyrelsen. Vi satte den nya trädraden lite längre in från vägen. Det var glada ortsbor som for förbi när vi satte träden, berättar Mats Björkman, arbetsledare på Svevia.

Robin Davies, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Södermanlands län, förklarar varför Svevia behövde lämna en del gamla björkar.

– Det finns en brist på stående död ved i landskapet. Skalbaggar och fåglar trivs i hålträd där de kan bygga bo, säger Robin Davies.

Camilla Henningson, som bor på Vadsbro gård, är glad åt att den gamla allén nu återställs.

– För min del är det helt fantastiskt. Gårdens värde har ökat när vi har fått en allé, säger hon.

Skyddad allé

Det räcker med fem lövträd som är planterade i en enkel eller dubbel rad för att en allé ska omfattas av biotopskyddet. Träden ska i huvudsak vara vuxna träd och finnas utmed en väg eller i ett öppet landskap.

Källa: Länsstyrelsen i Uppsala län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!