Debaclet mellan det kommunägda bredbandsbolaget Gästabudstaden och kyrkan fortsätter. Strängnäs stift kan tänka sig att pruta från 18 till 12 kronor i intrångsersättning för att Gästabudstaden ska gräva ned bredband. Men Gästabudstaden står fast vid fyra kronor. För att säkra bredbandförsörjningen i Aspa vill Rönö församling nu gå in och täcka mellanskillnaden på åtta kronor per löpmeter i intrångsersättning.
– Vi värnar om våra medlemmar i sockenförsamlingen och önskar en lösning. Därför vill vi gå in och betala. Men Gästabudstaden har sagt nej och åberopar likhetsprincipen, säger Åsa Ingårda, ordförande i kyrkorådet i Rönö församling där sex av traktens medeltida kyrkor ingår.
Ulric Thunström hänvisar till att Gästabudstaden är ett kommunalt bolag och kan inte ha bokföringsposter som avviker.
– Vi har sagt att dom i så fall får interndebitera varandra. Men vi kan inte stå med intäkter för intrångsersättning, säger han.
Biskop Johan Dalman försvarar Strängnäs stifts hållning och under helgens visitation i Oxelösund sade han att avkastningen från intrångsersättningen ska gå till att medeltida kyrkor, och tak och se till att det blir "skottat och sånt". Han menade även att Gästabudstaden vill göra sig sina pengar.
Ulric Thunström ser både biskopens och Rönö församlings utspel som en form av kohandel.
– Jag vill inte hålla på med smutskastning men kostnaden för renovering av kyrkor kan han lägga på kyrkoskatten tycker jag. Och en eventuell mellanskillnad får de internfakturera. Vi kan i alla fall inte acceptera en högre ersättning än fyra kronor.
Men Åsa Ingårda står fast vid erbjudandet och undrar även varför Gästabudstaden inte söker ledningsrätt hos lantmäteriet.
– Det kostar över hundra tusen kronor att söka ledningsrätt. Skulle vi göra det i det här fallet, är risken att alla kräver ledningsrätt framåt. Därför har vi sagt att vi inte gör ledningsrätt och det står fast, säger Ulric Thunström.