Gense har fortsatt förtroende för designprinsen

Eskilstuna Prins Carl Philips designfärdigheter har ifrågasatts de senaste dagarna. Silverbesticken han ritat åt Gense kommer dock att finnas kvar i många år.
— Det här är ett långsiktigt projekt, säger Martina Lundhe, vd för Gense.

Övrigt2013-10-18 05:30

Prins Carl Philip har hamnat i blåsväder sedan det uppdagats att han inte står för designen av eldskärmen Slottet brinner som säljs av Svenskt tenn. Härom dagen trädde designern Eric Ericsson fram och berättade att det är han som har ritat föremålet. Svenskt tenn har nu strukit uppgiften om att prinsens står som formgivare.

Prinsens kritiker hävdar att flera av de produkter som uppges vara designade av prinsen i själva verket är plagiat. Carl Philips porslinskollektion för Rörstrand, med flera rödlistade arter som motiv, påstås vara förvillande lik Paul Hoffs serie Arter i fara för Gustavsberg.

Eskilstunaföretaget Mema/GAB har anlitat prinsens designfärdigheter. 2009 lanserades silverbesticken CPB 2091. Senare kompletterades serien med selterglas, ljusstakar och en vas i äkta silver. På nätet beskylls för övrigt även silverbesticken för att vara ett plagiat. Förlagan påstås vara de bestick som fanns i flygbolaget Austrian Airlines business-class 1966.

Prinsens silverbestick tillverkas i Eskilstuna av Gense men säljs under varumärket Mema/GAB.

Påverkas Gense av de uppgifter som har framkommit om prinsens designarbete?

— Nej, det gör det inte. Det känns som om det är en mediastorm för tillfället.

När det gäller besticken är ni övertygade om att det verkligen var han som ritade dem?

— Vi hade ett nära samarbete med prinsen. Där vår marknadschef var projektledare, där fanns prinsen själv och produktionsteknisk personal från oss. Prinsen är formgivare till besticken och silverkorpusen och han har medverkat vid alla möten vi har haft.

Planerar ni för fler samarbeten med prinsen?

— Vi pratar aldrig om våra projekt, så det är inget jag kan kommentera i dagsläget. Vi jobbade med prinsen i över två år och ingenting kom ut innan lanseringen.

Hur kom det sig att ni valde att samarbeta med prinsen?

— Vi ville anlita en formgivare som utöver sin kompetens också kunde väcka nyfikenhet bidra till att föra fram vårt varumärke.

Prinsens bestick var något av en milstolpe när de presenterades. Då hade det gått 30 år sedan företaget lanserade en ny serie silverbestick. Martina Lundhe menar att företaget har gjort stora investeringar för att lansera ett nytt silverbestick och hon räknar med att de kommer finnas kvar i sortimentet i flera år framöver.

— Det är inget vi tar fram och sen upphör med. Många av våra modeller är från 1800-talet. Så det här är ett långsiktigt projekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om