Glorias godis är godare än gott

Skippa smågodiset i påsk. Med kokosolja, lönnsirap, kakao, nötter och dadlar kan du göra de godaste sötsakerna nånsin. Gloria Olsson som bor i Hållsta skippade konstgjorda smaker för många år sedan.

Foto:

Övrigt2015-04-03 20:00

– Jag mår dåligt av att äta vitt socker och gluten. De senaste tolv åren har jag försökt att undvika det. När jag började fanns inte LCHF eller paleo, bara GI, berättar Glora som på fester och middagar brukar bjuda sina vänner på godsaker som inte innehåller socker eller gluten.

Under påskhelgen äter vi i Sverige ungefär ett kilo godis var. Det är mest i hela världen. Med tanke på att vanligt lösgodis innehåller härdade fetter, E-ämnen, rester av löss och grissvål och mycket annat som inte är speciellt bra för kroppen borde det inte vara svårt att låta bli att äta. Men smakvanor är svåra att bryta.

– Modifierad stärkelse, som ofta finns i sötsaker, pommes och halvfabrikat är vanebildande och gör att man hela tiden vill äta mer och mer. Här hemma är det mest jag som har undvikit socker och gluten. Men nu provar vi att hela familjen låter bli under tre månader. Simon, som är fem år, tyckte först inte att mitt godis var gott men bara efter ett par veckor har han ändrat sig och nu älskar han mina chokladbollar.

Recept hittar Gloria på bloggar, men hon brukar inte ta dem rätt av utan ändrar och gör dem till sin egna. Receptet på cheesecaken, som finns med här på sidan, ska egentligen vara med hallon, men för att få den gula färgen har Gloria valt ananas och mango i stället.

– Man skulle kunna kalla de tre recepten för att det är rawfood. Inget är ju tillagat, men chokladen är smält så riktigt raw är det inte. Då får innehållet inte hettats upp varmare än 42 grader. Sen finns det lite socker i chokladen om man inte gör egen. Annars är allt fritt från vitt socker, laktos och gluten. Och det är nästan bara krav- eller ekologiska ingredienser. Jag tycker faktiskt det godare, mer intensivt i smaken på något sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om