Gnesta kommun: Undvik att skicka massbrev

Slätstrukna massbrev som går i samma form till en massa arbetsgivare - det är inget bra sätt att väcka intresset för den som vill ha jobb i Gnesta kommun. Brevet ska visa att det är just det här jobbet som är drömmen, tycker Christina Thunholm, personalchef i Gnesta kommun.

Övrigt2013-04-03 09:01

- Ibland ser man brev som har skickats till en mängd arbetsgivare, till och med att namnet på andra arbetsgivare glömts kvar, och det är förstås inte bra. Brevet ska anpassas till det jobb som söks, säger hon.

Hon vill gärna se något i brevet som visar att personen verkligen är intresserad av att jobba i Gnesta kommun.

- För många jobb får vi massor av ansökningar, och då gäller det att väcka intresse. Brevet ska inte vara för långt, max en sida, och cv:t borde inte vara så mycket längre heller.

Fast för den som är äldre, och som hunnit med en massa olika jobb, så går det förstås inte in på en sida. Då får det vara lite längre, men inte mer än två sidor.

- Jag tycker att det är intressant när det inte bara står att man jobbat på ett ställe, utan också lite om vad man gjort där. Exempelvis om man jobbat på bensinstation, då kan man skriva "tagit emot kunder" och "hanterat kassa", och så gärna lite om vad man lärt sig av det jobbet.

För den som inte har någon arbetslivserfarenhet så är det bra att lyfta in annat, som uppdrag i skolan eller föreningar. Sommarjobb ska förstås vara med, det visar att det är en person som vill jobba.

- Det är bra att förklara tidsglapp, så slipper vi fundera.

En del som haft många olika korta anställningar kan vara rädda för att framstå som "hoppjerkor". Men inte heller det är något att vara rädd för, tycker Christina Thunholm, särskilt inte för den som är ung.

- Det kan vara positivt, det visar att man vågar prova på. Det kan göra att det blir lättare att komma fram till vad man verkligen vill göra.

Tonen i både brevet och cv:t är viktig, och ordningen. Det är bra med tydliga rubriker i ett cv för utbildning, arbete, kurser, om man har körkort och vad för slags datakunskaper man har.

- Brevet ska vara kort, men också visa att man vill jobba hos oss. Till exempel kan man skriva att "det skulle vara kul att jobba i en mindra kommun som Gnesta". Det behöver inte vara så torrt, men inte heller för privat.

De värsta exemplen hon sett är brev på flera sidor, där allt från mamma till familjens hundar avhandlas. Sådant går inte hem i Gnesta.

Så är det stavningen. Många missar det, och skickar iväg brev med stav- och skrivfel. Det är synd, tycker Christina Thunholm.

- Låt gärna någon titta på brevet innan du skickar det! Då kan du undvika taffligheter som felstavning.

För att hamna i "heta högen" i Gnesta så måste först de formella kraven på utbildning uppfyllas.

- Hur många vi väljer ut för intervju beror på vad det är för typ av jobb. I bland är det bra tre, av massor av sökande.

Då gäller det förstås att skriva så att intresset vaknar hos den som läser.

- Vi vill gärna se något i brevet som visar intresse just för oss i Gnesta, säger Christina Thunholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!