Startskottet har gått. Första advent har passerat och julen står och stampar i farstun, den stora köphög- tiden när detaljhandeln slår nya rekord varje år. Vi förfasas över "kommersialiseringen" – men handlar trots det bara mer och mer.
Man kan kritisera denna konsumtionsfest av lite olika anledningar. En är att hets såväl som mat- och paketfokus förmörkar och skymmer de lite mer bestående värdena. Julens budskap om en villkorslös, självutgivande kärlek till exempel. Eller möjligheten att i lugn och ro umgås med vänner och familj under några lediga dagar, med tid att dra sig undan och läsa någon av alla de där böckerna man under hösten sett i tidningens kulturdel och fört upp på den inre läslistan.
Hets och stress är förstås inte bra. Men man väljer ambitionsgraden själv. Ligger du sömnlös om nätterna och funderar på vad du ska köpa till morbror Sten, barnen, arbetskamraterna och vännerna? Flyr sömnen medan du planerar hur du ska smycka balkong och trädgård med ljuskonst? Snurrar tankarna kring när du ska hinna köpa och skriva julkort till hela bekantskapskretsen, städa vinden, spreja fejksnö på rutorna och griljera skinkan, hur släkten bäst administreras så att inga obehagliga friktioner uppstår? Ja, då är det kanske läge att sänka ribban lite.
En annan infallsvinkel är att det är västvärldens ohållbara konsumtion som manifesteras i detta årliga decemberklimax. Men det beror lite på. Att vi köper och säljer är inte automatiskt "ohållbart".
Däremot är det hög tid att reflektera över hur vi konsumerar. Berg av nyproducerade plastleksaker är onekligen påfrestande för Moder jord. Mängden vatten och kemikalier som går åt till att tillverka den nya, lite större tv-apparaten förskräcker. Julbordens grisar, kor och odlade laxar kräver enorma mängder foder och energi innan de möter döden, ofta efter korta och plågsamma liv.
Med risk för att den präktiga klämkäckheten nu når outhärdliga höjder, låt mig avslutningsvis lägga fram några idéer för en grönare jul:
Köp begagnade leksaker till barnen. Det växande utbudet av ekologiska kläder, hudvårds- och skönhetsprodukter gör det lättare att ge bort julklappar med en extra dimension av omtanke. Presentkort – på massage, manikyr och pedikyr, middag, konsert- och teaterbesök, sånglektioner, matlagningskurser, abonnemang på en filmstreamingtjänst, vad vet jag – är klappar med liten påverkan på miljö och klimat.
Köp ekologisk mat och dryck. Bryt av julbordens köttorgie med vegetariska måltider. Skonsamt mot både kropp och planet. Och den som längtar efter lysande renar, glittrande buskar och balkongräcken eller för den delen gågator och husfasader kan gott välja energisnåla lysdioder.
När klimatlarmen tjuter allt högre är det läge att ekocertifiera det egna julfirandet.
Susanna Birgersson är tidigare medarbetare på ledarredaktionen.