God man polisanmäler kollega: "Samhällets skyddsorgan brister"

Nu vänder sig Hans Bergström till både polisen och överförmyndaren för att få svar på frågorna hur hans nye huvudman kunde dra på sig skulder på över 30 000 kronor.– Här har samhällets skyddsorgan brustit å det grövsta i sin tillsyn.

Foto:

Övrigt2019-04-04 07:37

Hans Bergström har känt sin huvudman i mer än trettio år och fick reda på att mannen var missnöjd med sin gode man.

Efter att ha fått reda på den kritiska situationen för mannen frågade Hans Bergström om han ville ha honom själv som ny god man.

Han fick ett ja till svar och arbetet med att försöka reda upp vad som hänt under de senaste tre åren med den nu före detta gode mannen gav svaret att huvudmannen dragit på sig skulder på sammanlagt 37 000 kronor. Det handlar främst om utebliven hyra för bostaden men även vård- och omsorgsavgifter som inte betalats.

Ingen är misstänkt för att ha försökt skaffa sig egen personlig vinning av huvudmannen. Men omfattningen av slarvet ledde fram till att Hans Bergström bestämde sig för att polisanmäla det hela som ett graverande exempel på trolöshet mot huvudman.

– Det är inte alls säkert att det kommer att väckas något åtal, men en polisutredning pågår i alla fall, och det ska bli mycket intressant att se vad de kommer fram till.

Lika mycket kritik som Hans Bergström har mot sin företrädare på posten, lika mycket kritik har han till överförmyndaren som godkänt de tre senaste årens räkenskaper.

– Goda män lämnar in sina redogörelser vid varje årsskifte och måste få dem godkända av den politiskt tillsatta överförmyndarnämnden.

Hans Bergström har bett att få granska de tre senaste årens redovisningar från den förre gode mannen men fått avslag på sin begäran.

– Jag tippar på att de själva vill granska de här handlingarna först.

Överförmyndarnämnden har för tillfället ingen alls som kan svara på frågor, ordförande Gunilla Ternert (M) är på semester, och vice ordförande Maj-Britt Magnusson (S) svarar inte.

Administrativa chefen på överförmyndarkontoret för Eskilstuna och Strängnäs, Lina Simola, kan däremot svara på frågan på vilka som får tillgång till årsredovisningarna:

– Så fort årsräkningarna är granskade delges de ny ställföreträdare, säger hon. De får del av alla tidigare årsräkningar, sluträkning och förteckning.

Men Hans Bergström blev nekad att se någon av årsredovisningarna, beror det på att de granskas av Överförmyndarnämnden just nu?

– Ja, det beror på att det pågår en process just nu och att man möjligen vill ha in kompletterande uppgifter.

Händer det att nämnda överförmyndarnämnd slarvar med genomgång eller tillsyn av en årsredovisning?

– Vi har en granskningsrutin och vi granskar bland annat alla uttag och överföringar från konton. Vi som tillsynsmyndighet blir själva granskade av Länsstyrelsen och JO.

Hur ofta får en redovisare bakläxa?

– Cirka 30 procent får komplettera en årsredovisning. Vissa granskas med anmärkning för att de exempelvis inte kunnat redovisa underlag kring uttag eller att det framkommit annat som strider mot föräldrabalken.

Hur ofta handlar det om rent bedrägeri, hur ofta om bara rent slarv?

– Bedrägeri, inte särskilt ofta. Slarv, svårt att säga men det kan finnas bland de 30 procenten som får komplettera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om