– Vi har tappat många ja, men hur många hänger samman med hur man räknar, säger Lars Nordin som är vd på Gripsholms GK och förklarar:
– De flesta av våra tappade 138 medlemmar är fortfarande med i klubben men de är passiva så om vi räknar in dem är siffran en helt annan.
Tre har mycket minus
Tre av klubbarna inom tidningens spridningsområde har anmärkningsvärt mycket minus i statistiken.
Förutom Gripsholm är det även Mälarbaden med -97 och Strängnäs med -82.
För Mälarbadens del bröts därmed en trend på några års uppgång medan Strängnäs negativa spiral fortsätter. Året innan tappade klubben 131 medlemmar.
Men i Strängnäs fall kan lite hjälp vara på väg.
Samarbete på väg
– Vi i Gripsholms GK tittar på ett samarbete med Strängnäs och de långt framskridna planerna är att bilda ett gemensamt driftsbolag men behålla de två klubbarna, berättar Lars Nordin och han hoppas att trenden ska börja vända i Mariefred ganska snart:
– Det har varit oroligt i ett par år under tiden som vi har sålt mark för 120 miljoner kronor men nu är den affären klar och 2011 ska vi börja bygga nytt och hoppas att de 83 passiva börjar spela igen samtidigt som vi lägger stor kraft vid marknadsföring och nyrekrytering bland främst nyinflyttade i Mariefred. Att bryta trenden är ett långsiktigt arbete och det gör vi inte på ett år.
Bland de många negativa resultaten finns ändå några få ljusglimtar. Den mest anmärkningsvärda är Eskilstuna GK som ökat med 39 medlemmar det senaste året.
– Positiva siffror för oss eftersom, om jag inte minns fel, vi backade med elva medlemmar i fjol. Vi har lagt ner mycket jobb på rekrytering och har i dag bara tre spelrätter kvar till 2010, säger klubbchefen Richard Svalling och tror sig ha en förklaring till vändningen:
– Vi har satsat hårt på knattarna, bredden, det vill säga motionärerna, och företagsgolfen. Samtidigt har vi blivit modernare tack vare duktige greenkeepern Robert Jonsson och driftige pron Patrik Jonsson.
Snabbspelad bana
– Dessutom ligger vår bana bra till geografiskt och den är också ganska snabbspelad. Hos oss tar det en och en halv timma att gå nio hål. I dag har folk inte tid att lägga en halvdag eller mera på en golfrunda, tillägger Richard Svalling vars recept för att bryta den totala negativa trenden handlar om modernisering:
– Idealet är att bygga banor som kortar rundorna tidsmässigt, till exempel att man efter hål tolv är tillbaka vid klubbhuset och kan bryta om man så vill.
Pay and play visar plus
I övrigt visar tre av ”våra” klubbar plus men då handlar det enbart om pay and play-banor, nämligen Sundbyvik, Strand och Fogdö.
Trenden att de traditionella klubbarna tappar medan pay and play ökar alternativt håller sig på en stabil medlemsnivå fortsätter alltså.
Men huvudfrågan för golfen förblir olöst: Hur ska man få bukt med det totala medlemstappet som tog vid när boomen i början av 2000-talet ebbade ut?