Om man skannar de nationella nyhetsmedierna en random decemberdag i Sverige 2018 är det svårt att hålla humöret uppe. Förutom att Sverige saknar regering och inte ser ut att få någon än på länge, läser jag om hur ledare för stora nationer envist förnekar forskning om människans klimatpåverkan. Jag läser vidare om gula västar i Frankrike, Brexit-kris i Storbritannien och den oändligt sorgliga familjetragedin i Bjärred, där två föräldrar i samförstånd dödade sina döttrar och sig själva på grund av att döttrarna diagnosticerats med sjukdomen ME. Den bottenlösa hopplösheten som genomsyrar det som rapporteras om händelsen i Bjärred hoppas jag att ingen människa på jorden ska behöva uppleva.
Men även om det ser ut som om hela världen präglas av kaos, klyftor, ilska och maktkamper, lever de flesta av oss trots allt i en annan verklighet - ett mindre, mer oskuldsfullt och stabilt universum där det mesta går mycket långsammare än vad vi föreställer oss.
Häromdagen presenterade sökmotorn Google topplistor över vad svenskarna oftast sökt information om på nätet under året som gått. Jag är ganska övertygad om dessa listor tämligen väl speglar vad folk snackar om vid middagsbordet eller funderar på medan de sitter på tåget eller försöker somna på kvällen.
Det konstiga är att när jag läser Googles listor känns det som att jag förflyttas till år 1976 i Flen, när jag bodde i ett brunt hus på Ugglevägen och gick på mellanstadiet i Lötenskolan.
Informationen som efterfrågas i sökmotorn är ungefär samma som den vi letade efter i uppslagsböcker, tryckta dags- och veckotidningar, kartböcker eller pausprogrammet "Anslagstavlan" i SVT.
Faktiskt hade mer än hälften av frågorna som svenskarna har ställt i sökmotorn Google under 2018, varit gångbara också år 1976. Då som nu ville vi veta när julkalendern börjar sändas, vem som vann i Eurovision Song Contest, hur många magar en giraff har och hur länge influensa smittar. Och eftersom 1976 precis som 2018 var ett valår, så ville vi ha information om vallokalernas öppettider och hur man röstar blankt.
Till och med listan över de mest googlade namnen på enskilda personer hade till stora delar varit fullt realistisk 1976. För även om anledningen till att Lill-Babs, Frank Andersson, Stan Lee och Jerry Williams finns med Googles 10 i topp-lista 2018 är sorglig - de har alla gått bort under året - så var de i stort sett lika aktuella medan de fortfarande levde, nu som 1976.
På topplistan över de mest sökta orden hittar vi inget om klimatet, brott eller internationella konflikter. Nej, det vi vill veta mer om är fotbolls-VM, sommarpratare, valresultatet, hur man blir av med bananflugor, vilken som är Europas längsta flod eller vilken hundras som passar bäst.
Gulligt, javisst, men också roten till många av dagens konflikter. Jag tror att just den här långsamheten som råder i den lilla världen är något vi måste förhålla oss till när vi frustande av otålighet vill kasta oss in i en ny, jämställd, klimatsmart, globaliserad värld.