Förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 27 januari 1945. I 20 år har just den dagen varit en nationell minnesdag i Sverige för förintelsens offer. Internationell minnesdag blev den först 2005.
För att uppmärksamma dagen bjöd ABF Sörmland in Göran Rosenberg att föreläsa. Trots att han är inne i en intensiv skrivarperiod och normalt inte föreläser just nu tackade han ja.
– Jag tyckte om konceptet att ABF arrangerar och deras projekt med folkbildning mot rasism, förklarar han.
Först var tanken att föreläsningen skulle hållas i ABF:s lokaler vid Fristadstorget. Men intresset var stå stort att lokalen inte skulle räcka till, därför flyttades föreläsningen till Royal. Det var knappt så att Royal räckte till, salongen var i det närmaste fullsatt.
Göran Rosenberg har bland annat skrivit boken "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz" om hans pappas väg från förintelselägret. Rubriken för föreläsningen anspelar på boktiteln "Vi är alla fortfarande på vägen från Auschwitz".
– Jag ser Auschwitz som en symbol för det vi kallar förintelsen, säger han. Det var något ingen trodde skulle kunna hända innan det hände. Det var något helt otänkbart. Därför menar jag att vi alla är på väg från Auschwitz, och vägen tar aldrig slut för det obegripliga kan hända igen.
Göran Rosenberg pratar mycket om rädsla som en bakomliggande orsak till förintelsen.
– Ett bot på rädsla är att peka ut en syndabock och presentera en enkel lösning. Det kan handla om bot mot det onda, bot mot fattigdom, bot mot elitisternas makt eller något annat.
– Det är inte bara nazisterna som spelat på rädslan, vi ser det även i dag. Sakta suddas gränser ut och man börjar successivt acceptera sådant som tidigare var otänkbart. Därför måste vi skärpa blicken och minnas. För det kan hända igen. Rädslan får också människor att vara med och slå för att inte själva hamna bland de svaga.
Göran Rosenberg nämner inte något specifikt parti eller något specifik organisation. Men det är ändå tydligt vad han syftar på.
– Jag vill inte sätta etiketter åt människor, jag tänker att de kan gå hem och fundera själva, säger han.