Gordon, 83, i Flen är äldsta högskoleprovskrivaren i landet – ville retas med barnbarnet

På söndag skriver tusentals studenter högskoleprovet för att få chansen att komma in på sina drömutbildningar. En som varken är student eller ute efter drömutbildningen är Gordon Grönberg i Flen. Han skriver för skojs skull.

Övrigt2018-04-15 13:20

Det började lite som ett skämt. Ett av Gordons barnbarn berättade att hon skulle skriva högskoleprovet och Gordon svarade skämtsamt att det kunde han minsann också göra. Sagt och gjort, Gordon, 83 år från Flen loggade in på datorn och anmälde sig till årets högskoleprov.

– Jag ville se vad det handlade om. Man läser så mycket om fusk och om hur människor pluggar hårt för att få bra resultat. Sen blir det roligt att jämföra mig med barnbarnet, säger Gordon.

Gordon Grönberg har bott i Flen i 40 år, men är uppvuxen i Stockholm. Många av provskrivarna är gymnasiestudenter som vill komma in på högskolan, Gordon själv läste reallinjen på gymnasiet för snart 70 år sedan. Reallinjen var en av flera gymnasielinjer innan 1966, då gymnasieskolan gjordes om. Något högskoleprov har han aldrig tidigare skrivit.

– Jag minns inte riktigt mina betyg, men jag var väl inte jätteduktig i skolan. Mina bästa ämnen var nog språk och historia. Matematiken var jag sämst på. Så den har jag fått öva på inför provet nu.

Trots att Gordon aldrig kände att matematik var hans starka sida, så har han jobbat med siffror hela sitt yrkesverksamma liv. Han studerade till civilekonom på Handelshögskolan i Göteborg och jobbade fram till pensionen för 18 år sedan på den numera nedlagda sedelautomatfabriken i Flen, bland annat som ekonomichef.

– Det var slumpen som gjorde att jag blev civilekonom. Men i mitt jobb har det mest varit plus och minus, sådant som kommer på provet, exempelvis funktioner, har jag aldrig använt mig av, så det har jag fått träna mig på.

De senaste veckorna har Gordon suttit med datorn och pluggat på gamla högskoleprov.

– Jag tar några delar och övar på åt gången. Först skriver jag de svaren som jag kan, sen kollar jag facit och försöker få fram hur jag ska tänka på de frågor jag inte kan. Jag har väl ingen ambition att få högsta resultatet, men jag borde kunna klara 75 procent av frågorna i alla fall. Har man hållit på i åttio år så ligger i alla fall svenskan i blodet, så den delen borde jag klara.

På fritiden samlar han på frimärken, släktforskar och går en del släktforskarkurser. Han är också delaktig vid Flens hembygdsförening och skriver just nu på en text om Flens industrihistoria.

– Man får underhålla sig med lite allt möjligt som pensionär. Industrin hade sin topp på 60- och 70-talet i Flen och om det finns väl en del skrivet. Men det saknas texter om vad som hände sen, när fabrikerna lades ned. Så jag har varit runt och intervjuat lite gubbar och håller på med en text om det just nu.

På söndag morgon sätter sig Gordon i sin bil och kör till Katrineholm för att skriva sitt första högskoleprov.

– Det blir spännande att få resultatet om några veckor, säger Gordon.

Bjuder barnbarnet på tårta om du får högre än henne?

– Haha, det kanske man skulle avtala om. Vi får se vad det blir.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om