Göta Aho var 89 år när hon lämnade sin hemstad Kiruna och flyttade söderut. Trots att hon fortfarande var klar i huvudet började åldern ta ut sin rätt och hon ville komma närmare familjen i Eskilstuna och Stockholm. Kort efter flytten till Eskilstuna ramlade hon och slog i huvudet, något som ledde till återkommande huvudvärk och förvirring.
– Och sedan flyttade hon in på Trumslagargården för två år sedan, då räckte det inte längre med bara hemtjänsten, berättar Göta Ahos barnbarn Ann Sjöblom. Där har hon trivts bra för det mesta, men hon har saknat Kiruna, där hon levde nästan hela sitt liv och bland annat jobbade som tornsvala under andra världskriget och vaktade den svenska flyggränsen.
Den 29 juni får Göta Ahos släktingar ett meddelande från äldreboendet om att Göta och andra boende har drabbats av magsjuka. Släktingarna avråds från att besöka Göta. Under den kommande månaden får de två likadana samtal – Göta har blivit magsjuk igen och man avråder från besök på grund av smittorisken.
– Hon har gått igenom en del tuffa förkylningar då vi förberett oss på att hon kan tackla av, men hon har alltid kommit tillbaka. I början på augusti, efter tredje magsjukan, hade hon blivit väldigt mager. Då ringde de från boendet och sa att hon var dålig. Så då kom jag och höll i hennes hand tills hennes kropp inte orkade längre den 2 augusti.
– Mormor var gammal men det känns konstigt med en magsjuka som härjar så länge och sorgligt att livet ska sluta så. För mig låter det som att det har med dålig hygien att göra, eller en matförgiftning.
Vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna bekräftar att man under sommaren haft utbrott av kräksjuka, så kallat calicivirus, på äldreboendet Trumslagargården.
– Vi har haft tre konstaterade fall av calici på Trumslagargården under sommaren, säger Cajsa Åkerholm, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Eskilstuna kommun. Det var även några boende som man misstänkte hade smittats men som visade negativt vid provtagning, och som troligen kräktes på grund av andra orsaker, till exempel värmen.
Enligt Trumslagargårdens enhetschef Malin Strandberg har äldreboendet under sommaren följt de riktlinjer som gäller vid ett caliciutbrott, även när det konstaterats att brukare kräkts av andra anledningar än calicismitta.
– Visar brukare symtom så agerar vi alla för att säkerställa att eventuell smitta inte sprids, säger Malin Strandberg. Det handlar i första hand om att man är noga med hygien och att om möjligt få den sjuke att stanna på sitt rum.
– Samtidigt så är Trumslagargården ett eget boende, vilket innebär att vi aldrig kan tvinga någon att stanna på sitt rum eller neka besökare. Det jag kan göra är att säkerställa att min personal följer de riktlinjer som gäller, och att vi informerar släktingar om att de avråds från att komma på besök.
Men låter det inte märkligt att kvinnan har blivit magsjuk tre gånger på en månad?
– Jag kan inte uttala mig i det här enskilda fallet, men generellt för en äldre person kan det ta längre tid att återhämta sig efter en magsjuka än för en yngre frisk person. Även om viruset har försvunnit ur kroppen kan man ha fortsatt symtom.