VM i barbeque, eller konsten att laga mat över öppen eld som det också heter, hålls vartannat år och avgörs den här gången i den irländska staden Limerick den 13-15 oktober. Drygt 100 lag från 50 olika länder deltar och arrangörerna – World barbeque assocation – räknar med en publik på över 40000 besökare.
Samboparet Carina och Johan kunde kvittera ut sin VM-biljett efter att deras lag Broken Ribs BBQ gjort bra ifrån sig under SM-tävlingarna i maj. Där knep de en silvermedalj i kategorin grillad bog, eller "pork shoulder" som det heter i de här USA-influerade sammanhangen.
‒Vi fick beskedet att vi var klara för VM en vecka efter SM och bestämde direkt att vi skulle vara med, trots att det innebär väldigt mycket praktiskt pyssel, säger Carina Halmearo.
På måndag sätter sig paret i den sponsrade VW-bussen tillsammans med lagkamraterna Rojne Eriksson och Didrik Eriksson från Västerås för att ta sig land- och sjövägen till Irland.
‒Vi måste åka bil eftersom vi har med oss våra egna grillar som vi är vana att arbeta med och känner innan och utan. Man kan förvisso få låna grillar av arrangörerna men eftersom man inte riktigt vet vilken typ av grillar man får låna blir det ett osäkerhetsmoment, säger Johan Nilsson.
De deltagande lagen tävlar i åtta olika kategorier, varav fem är obligatoriska; kyckling, fisk, revbensspjäll (ribs), fläskkarré/bog (pork shoulder) och nötbringa (beef brisket). De övriga tre momenten är vegetariskt, en dessert samt något som arrangörerna bestämmer på plats.
Alla deltagare tilldelas samma råvaror och till varje kategori finns ett bestämt tillbehör. Såser, glazer och marinader som gjorts i förväg är inte tillåtna, däremot får lagen ta med sig egna örter och kryddor.
‒Det vi grillar bedöms sedan av sex domare som avgör kvalitén utifrån fyra kriterier; utseende, konsistens, smak och kreativitet, säger Johan.
Både han och Carina är själva auktoriserade barbequedomare och vet naturligtvis en hel del om vad som går hem vid jurybordet. För att lyckas krävs extrem noggrannhet men också förmågan att improvisera en aning med kryddblandningar och glazer beroende på exempelvis hur fettmarmoreringen i köttet ser ut.
När tidningen är på besök hemma hos Carina och Johan några dagar före avfärden är det full aktivitet på verandan. Med tre olika grillar, uppställningsbord, knivar och allsköns attiraljer påminner uteplatsen mer om ett fullt utrustat utekök än den viloplats verandor brukar utgöra för de flesta villaägare.
Tanken var att de skulle ha byggt ett tak på verandan i år men det hanns inte med.
‒Nej, det blev för mycket annat som skulle göras. Men vi skulle verkligen behöva ett tak. Vi grillar året runt, upp till sju dagar i veckan ibland och faktum är att vi grillar mer under den här tiden på året än på sommaren, säger Johan.
Inför det stundande VM-äventyret har de testat sig fram med en rad olika kryddblandningar och provkokat ett oräkneligt antal glazer, den sås som stryks på när köttet är färdiggrillat.
‒Det gäller att bestämma sig för vilken smakprofil men vill ha, vilka såser man ska använda. Och det får absolut inte bli för torrt, säger Johan samtidigt som han öppnar locket på den tunga keramikgrillen för att kolla hur ribsen mår.
På en stor grillhäll bredvid varmhålls dagens lunch i form av pannbiff och potatis och i pelletsgrillen intill ligger ett par kycklinglår och en ordentlig bit pulled pork som injicerats med bland annat äpple. Doften är förföriskt god och när undertecknad bjuds på en bit slår smaklökarna dubbelvolter i ren extas.
Johan förklarar sina framsteg vid grillen med att han hela tiden provar sig fram.
‒Jag har grillat i många år och har med tiden förstått att det finns otroligt mycket att lära av att använda olika grillar. Med rätt grill för rätt kött blir det ett bättre slutresultat och mycket godare mat, säger Johan.
De populära gasolgrillarna ger han inte mycket för.
‒I USA har pelletsgrillarna tagit en stor andel på marknaden på bekostnad av gasolgrillarna. En av många fördelar med pelletsgrillen är att man kan få fram en bra röksmak på ett väldigt enkelt sätt.
Att de bägge började tävla i barbeque har flera förklaringar, berättar Carina.
‒Jag har alltid var matintresserad och försökt att laga bra mat från grunden. Johan är något av en materialnörd och har skaffat sig allt bättre koll på olika typer av grillar. När vi sen blev domare för barbeque-tävlingar föll det sig naturligt att vi började tävla själva.
Inspiration till nya idéer hämtar de från olika håll.
‒Det är klart att vi tittar en del på matprogram där man kan snappa upp några detaljer. Sen finns det många forum på internet för oss grillnördar, säger Johan.
I somras var de dessutom på resa i utegrillarnas hemland.
‒Vi åkte till Texas och käkade på några av de mest kända barbeque-restaurangerna. På ett ställe fick vi köa i tre timmar innan vi fick äta men det var definitivt värt besväret, det var fantastiskt gott, säger Carina.
Besöken på svenska restauranger blir dock allt mer sällsynta.
‒Vi blir nästan alltid besvikna och kan bara konstatera att vi lagar bättre mat själva. Vi är väldigt nyfikna av oss när det gäller mat och provar gärna nya saker. Vi testade till exempel att lägga hummer på grillen nyligen. Det blev otroligt gott och ungarna gillade det verkligen. Nackdelen är att det blir väldigt dyrt, säger Carina och låter förstå att det där med hummer inte är någon vardagsmat direkt.
Däremot är de råvaror paret använder i sin matlagning, vid tävlingar såväl som till vardags, utvalda med stor omsorg.
‒Det är stor skillnad på kött och kött. Kossor och grisar som har mått bra smakar så otroligt mycket bättre. Det gör också att vi blir väldigt kräsna med vad vi äter. Ibland när jag är på restaurang måste jag bita mig i tungan för att inte tala om vilket dåligt kött de serverar, säger Johan som tycker att det är bättre att äta riktigt bra kött en gång i veckan i stället för massproducerat kött varje dag.
Deras egna förväntningar på hur det ska gå i VM är högt ställda trots stenhård konkurrens.
‒Vi känner ju väl till vad de övriga svenska lagen går för. Däremot vet vi inte vilka som kommer från USA, Argentina och Australien till exempel. Visst kommer det att bli tufft men målsättningen är att ta en pallplats i någon kategori och drömmen är naturligtvis att ta VM-guld!