‒Det är strålande tycker jag. Man är stolt för att vi är med i det här. Det är viktigt för oss, säger läraren Appiagyei Nti-Karikari.
På tisdagen firades det med tårta och ballonger på Grillska gymnasiet. Representanter från Ung Företagsamhet kom för att gratulera till att skolan är störst landet på UF-företagande.
‒Det är jätteroligt att Grillska verkligen satsar på det här, säger Elin Karlsson, projektledare vid Ung Företagsamhet Södermanland.
‒Ett stort tack till lärarna för att de gör ett bra jobb!
En förklaring till framgången är att lärarna på Grillska hjälps åt för att stimulera elevernas intresse för UF-företagande.
‒Vi jobbar i ett team och säger: 'Kom igen: Nu kör vi!'. Även mentorerna och andra lärare hjälper till att få med sig eleverna. En affärsplan kan du till exempel skriva på svenskalektionen också. Vi samarbetar för annars skulle det vara omöjligt. Det är ett team och det blir ett flow bland eleverna. Det smittar av sig, berättar läraren Linda Karlsson.
Forskning visar att personer som drivit UF-företag i gymnasiet oftare startar företag än andra, har lägre arbetslöshet och tjänar mer.
‒Vi vet vilka resultat vi får av det bland eleverna på lång sikt, säger läraren Jani Pokkinen och fortsätter:
‒Vi har en verkstad här nere som eleverna har tillgång till. Vi har verktyg. Sedan betalar skolan registreringsavgiften. Alla ska ha möjlighet.
Ett UF-företag är ett miniföretag som elever får driva under ett läsår i skolan.
‒De får komma på en affärsidé - antingen en produkt eller en tjänst - som de ska försöka producera, marknadsföra och sälja, berättar Elin Karlsson och fortsätter:
‒I slutet av året måste man avveckla sitt företag. Då gäller det att ha koll på ekonomin under hela året för då ska man skriva årsredovisning, ha bolagsstämma och sedan avveckla företaget.
Ett stort antal elever fanns på plats och visade upp sina UF-företag när tidningen besökte skolan på Kungsgatan. Lisa Kjellin, Ellen Andersson och Emma Pousar Eriksson driver ett UF-företag som tillverkar fire bowls eller eldskålar som man till exempel kan ha på uteplatsen.
‒Det är svårt att inreda uteplatsen när det blir kallare. Vi kan använda den under alla årstider, säger Ellen Andersson.
‒Vi har sålt några stycken faktiskt. Sedan har vi fler beställningar också, säger Lisa Kjellin och fortsätter:
‒Vi ska stå på mer mässor under vårterminen så då ska vi sälja mer.
Ett annat UF-företag på Grillska gymnasiet säljer läderbälten med ett speciellt knäppe som gör att man inte behöver några hål för att fästa. Målet var att omsätta 20000 kronor under hela läsåret, men man är redan nära att nå målet efter bara en termin.
‒De är väldigt omtyckta. Vi har omsatt mer än vad vi trodde i år, säger Ida Tanghöj som är en av eleverna som driver företaget.
Eleverna Gabriel Ekman och Christian Krekola tillverkar och säljer grytunderlägg och serveringsbrickor av ek. En typ av brickorna är formade som pusselbitar.
‒Man ska kunna bygga en lång rad, berättar Gabriel Ekman.
Intresset för att driva UF-företag är det här läsåret rekordstort i hela Sörmland.
‒I år ökar vi med hela 43 procent vilket naturligtvis känns helt fantastiskt, säger Josefin Bengtsson, regionchef för Ung Företagsamhet Södermanland.
Hela 1134 gymnasieelever driver UF-företag läsåret 2017/2018 i Södermanland.
‒Årets siffror visar på ett ökat intresse hos flera program, däribland yrkesprogrammen där vi vet att många av eleverna ska direkt ut i ett liv som företagare eller anställda i småföretag. Vi är också väldigt glada över att fler av länets nyanlända ungdomar får möjligheten att driva UF-företag och därigenom finnas i ett sammanhang som kommer vara gynnsamt för framtiden, säger Josefin Bengtsson.