Förra året vann tre elever från Strängnäs Montessoriskola riksfinalen i mattävlingen Kockduellen. Under torsdagen avgjordes stadsfinalen i Culinary crafts kök på Thomasgymnasiet. Friskolan Asken, Europaskolan Rogge och Gripsholmsskolan hade samtliga skickat tävlande till det prestigeladdade lokalmötet.
– Förra året var tio städer med och tävlade. I år är 5 000 elever från 25 städer med och kämpar om att ta sig till riksfinalen i Stockholm nästa månad, säger Cecilia Eriksson som är yrkeslärare på Culinary craft.
Hon var lärare för de Montessorielever som gick hela vägen och vann Kockduellen i fjol. Under torsdagens stadsfinal hade hon nöjet att sitta i juryn tillsammans med lärarkollegan Jimmy Forzelius och matprofilerna Maria Printz och Jimmy Stening.
– En minut kvar, ropar gymnasieleven Simon Filander till lag Asken som jobbar tokfokuserat in i det sista på att få till en snygg presentation av sin rätt.
När tidningen kikar in i köket på Culinary craft råder högt tempo och koncentration. På repertoaren står en vegetarisk rätt med en mängd läckra råvaror som lagen fritt kan välja mellan. Skolans tredjeårselever på restaurang- och livsmedelsprogrammet är med och handräcker ingredienser och redskap till de tävlande lagen.
– Vi visste om förutsättningarna för tävlingen och vi har tjuvtränat i Askens kök tre gånger innan, men tiden rann ändå i väg snabbt på slutet, säger Pontus Johnsson strax efter att de presenterat sitt resultat för den nyfikna juryn.
Kockduellen arrangeras av besöksnäringens branschorganisation Visita i syfte att skapa ett större intresse för matlagning bland högstadieelever. De tävlande går i årskurs 8 eller årskurs 9 och alla lag består av två-tre personer. I matlagningsmomentet har varje lag 50 minuter på sig att få till sin rätt innan den bärs fram till juryn.
– Jag är jätteimponerad över lagens målmedvetenhet och samarbetsförmåga. De visade prov på problemlösning, något som är nog så viktigt när det inte alltid går som man tänkt sig i köket, säger Maria Printz och fortsätter:
– Smakmässigt var det två bidrag där lagen själva kände att de kunde filat lite extra och ett lag som direkt sa att de kände sig nöjda med resultatet. Vi i juryn kunde bara hålla med.
Jimmy Stening var mycket glad över att se att eleverna i de tävlande lagen fördela arbetsuppgifterna sinsemellan på ett smart sätt och tidigt hade en strategi för hur de skulle gå tillväga.
– Det var tre bra rätter ni bar in till oss och ni ska känna er helstolta över vad ni klarat av i dag, berömde han vid prisutdelningen.
Tack vare kryddiga tostadas på egenbakat bröd fick till sist niondeklassarna från Gripsholmsskolan skratta högst.
– Juryn sa att de gillade formatet och att innehållet i rätten går att variera. Vi fick också höga betyg för smak och presentation, säger Emilia Hammild.
– Jag känner stor glädje. Först när vi fått höra juryns kritik kändes det bara bra, men under tiden fram till prisutdelningen blev jag lite osäker. Som tur var hade jag rätt känsla från början, säger Saga Alfredsson som förstås hoppas att bidraget ska ta dem hela vägen till riksfinalen i Stockholm.