Bra grüner veltliner är torrt, syrligt, blommigt, mineraligt och lite pepprigt på samma gång. Jag tycker att de flesta håller måttet till en inte alltför dyr penning, även om man kan få fullständigt lysande varianter om man lägger på en slant. Men för mig är det med grüner veltliner som man brukar säga om pizza - till och med när den är dålig är den god.
Vissa kan vara lite djupare och fylligare, medan andra är okomplicerat citruslätta och förföriskt friska. Gemensamt för nästan samtliga är att de kommer från Österrike, ett underskattat vinland i mina ögon. Bra regioner att hålla utkik efter är Wachau, Kamptal och Kremstal.
Ytterligare en finess med grüner veltliner är att det passar precis lika bra till mat som utan. Det är helt perfekt till lätt sommarmat som fisk och skaldjur, grönsaksrätter och lättare kötträtter. Eller varför inte en fräsch sommarsallad?
Men som sagt - ett glas svalt grüner veltliner funkar precis lika bra som aperitif eller på en trappa i kvällssolen. För vem kan motstå sommar på glas?
Mia Gahne/TT