Grupp för utmattade ger hopp: "Fin sammanhållning"

På Gnesta vårdcentral arbetar rehabkoordinatorerna mycket med trepartssamtal mellan patienter och arbetsgivare. Men det finns också gruppbehandling för långtidssjukskrivna med stressrelaterade besvär genom arbetsterapin.

Foto:

Övrigt2019-03-12 00:00

– Det bästa med gruppbehandlingen är att det blir så fin sammanhållning. Vår första grupp fortsatte träffas efter behandlingens tio gånger var slut, berättar Louise Karlsson, arbetsterapeut och rehabkoordinator på Gnesta vårdcentral.

ReDO som konceptet heter är en utbildning i att få balans mellan aktivitet och återhämtning i tillvaron. Men det är också en plats där patienter med samma problematik kan träffas.

– Många säger att det är så skönt att få träffa andra i samma situation. Mycket av tiden handlar om att ta del av varandras erfarenheter. Allt är förstås frivilligt, man berättar så mycket man vill, säger Louise Karlsson.

En del i utbildningen är ett anhörigseminarium där patienterna kan bjuda in sin partner eller chef.

– Förståelsen från de runtomkring är viktig och det är svårt eftersom det inte är något som syns utanpå, säger Catharina Lennerman Janse, hjärtsviktssjuksköterska och rehabkoordinator.

Rehabkoordinatorerna jobbar som spindeln i nätet med olika aktörer för att stötta patienten i sin sjukskrivning, där arbetsgivaren ofta är en väldigt viktig part.

– Arbetsgivarna blir jättetacksamma för att få hjälp. Det handlar om att jobba med beteenden långsiktigt både hos patienten och hos arbetskamrater och chefer, säger Catharina Lennerman Janse.

– Många blir också förvånade över hur små förändringar de behöver göra för att det ska göra stor skillnad för den sjukskrivna när den ska komma tillbaka till jobbet. Det här är en grupp som är högpresterande och som blivit sjuka för att de alltid vill hjälpa till. Där hjälper det mycket att både chef och arbetskamrater vet att de inte ska stanna den här personen i korridoren och kasta på en arbetsuppgift till i farten, säger Louise Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om