Men till sommaren ska det se bättre ut, säger Peabs platschef Johan Mejeqvist.
— I april planteras träden och under resten av våren och sommaren ska mycket av det nya torget färdigställas.
Men det blir en förändring som Eskilstunaborna då får betrakta på avstånd. Tillträde till hela torget blir det först när allt är klart.
— Vi ska vara helt klara den 22 oktober, men staketen kommer att flyttas allteftersom ytorna blir färdigställda, lovar Johan Mejeqvist.
Dit verkar det ändå långt dessa novemberdagar, när hela torget mest liknar ett lerigt grustag. Men jobbet går helt enligt planerna, försäkrar stadsbyggnadsförvaltningens byggledare Christer Olofsson.
— Det ser bra ut, vi följer tidsplanen.
Hittills har det mesta av jobbet bestått av att förbereda och förstärka marken inför den nya ytbeläggningen.
Tittar man noga går det ändå att skönja hur det nya torget kommer att vara uppbyggt, särskilt om man jämför med den stora skissen som hänger på staketet utanför avspärrningen. Då blir det lättare att navigera bland grushögarna och se att betongkaren ska fyllas med vatten till en grund damm och att diket i mitten ska bli en bro som binder ihop torgets delar.
Möjligen är det svårare att se jordvallarna mot Rademachergatan förvandlade till en grön grässlänt. För att inte tala om det sneda, knappt två meter höga, metallröret snett framför dammen. Här ska det omtalade konstverket Reciever monteras.
Reciever gav ämne till många ilskna insändare och motståndet mot hela 64-miljonersbygget har stundtals verkat kompakt. Men nu har det lugnat ner sig, tycker Christer Olofsson.
— De flesta som går förbi och kommenterar är faktiskt väldigt positiva. De tycker det är roligt att det händer någonting med Fristadstorget.
Själv ser han fram emot torget som ett ställe att slå sig ner en stund.
— Kanske ta en fika eller en bit mat på någon av serveringarna och titta på folklivet.
Också Johan Mejeqvist ser fram emot förändringarna.
— Mest positivt tycker jag det är att trafiken på Gymnastikgatan försvinner så att torget blir större och säkrare för gående.
— Det kommer att bli en mer inbjudande plats att vara på, även om det nog tar lite tid innan Eskilstunaborna lär sig att använda ytorna fullt ut.