Guld hjärta silver

Det glänser och gnistrar, blänker och förför. Ädelmetaller skapar gärna habegär. Låt dig inspireras av Annika Ekström och Jenny Hård som badar i guld och silver – varje dag.

Foto:

Övrigt2014-09-25 17:00

Nja, någon Joakim von Anka-tillvaro med störtdykningar ner i guldhav handlar det inte om, utan snarare hårt, starkt, idogt arbete i smedjan. Annika gör figurativa smycken i guld och silver, Jenny gör sirligare bladverk av silver. Bland annat. En sak har de gemensamt – förälskelsen i metallen.

– Och att vi gör varje grej unik, säger Annika.

Även om det handlar om ädelmetaller så skiljer sig yrkena och teknikerna åt. Enligt gamla skråregler gjorde en silversmed inte smycken utan skålar, dopfuntar, annat kyrksilver och muggar. I dag är det inte lika strikt och många silversmeder gör smycken. Guld däremot, har genom hela historien varit en metall för dyrbarheter.

Jenny Hård gick en helgkurs när hon var 17 år, och blev fast. Hon har sedan dess gått fyra år som lärling hos Charlotte Modig i Västerås där hon gjort allt från skålar och koppar till smycken.

– Men eftersom Charlotte inte var silversmedsmästare kunde jag inte avlägga gesällprov.

Jenny har i dag egen smedja och butik, sin alldeles egna design och kunskapen och tekniken att tillverka smycken på beställning, genomföra reparationer och hålla kurser.

Annika Ekström fastnade hos Anders R Sundström på Eskilstuna guldsmedsverkstad först efter att hon fyllt 35. Hon kom in med en liten hand hon själv gjort i lera och undrade om den gick att gjuta i guld.

– Han sa: "Har du gjort den? Du kan få vara här." Och jag är honom evigt tacksam för att han "gett" mig yrket, säger Annika som där och då blev Anders elev.

Efter att ha filat på tekniken och gjort flera prov kan Annika i dag stoltsera med gesällbrev och sina sagolika guldarbeten.

– Man gör förhoppningsvis något som är beständigt, säger Annika och hänvisar till boken "Rings" med smycken från 4000 fKr och framåt.

– Tänk om bara en av mina grejer hittas om 2000 år, det är något beständigt i det.

– Det är verkligen en glädje i det man skapar, att få det ut i händerna, säger Jenny som också får en meditativ känsla av att bara vara i nuet när hon jobbar.

De gör båda många beställningsarbeten där de försöker ta reda på vem som ska ha smycket, kanske be om lite karaktärsdrag eller vad de gillar att göra.

– Men om någon kommer in och vill ha ett Efva Attling-smycke, då får de ju köpa ett i en butik, säger Annika.

Att ha en arsenal av äkta smycken hemma är få förunnat. Därför har de inget emot bijouterier, vilka inte har med guld- och silversmedsyrket att göra över huvud taget. Intresset för äkta smycken har ökat tycker de. Men de minns båda den ekonomiska kollapsen 2008 då både guld- och silverpriserna gick i taket. Nu är det något bättre och förståelsen för priserna något större.

– Ibland måste man vara lite flott också.

Guld vs silver

– Jag är bekväm, skrattar Jenny, silver är lättare, det är jobbigt med guld som är mycket hårdare.

– Men silver är en glad metall, tycker jag. Det blir alltid bra. Guld är mer snarstucken, tycker Annika.

Ta hand om dina smycken

Lämna in dina äkta smycken emellanåt för att tvätta och putsa dem.

Förvara dem inte i badrummet där det är fuktigt och varmt!

Silver och guld mår bäst i sina askar.

Diamanter dock – de tål allt!

Bli guld- eller silversmed

Gesällbrev för guldsmed: Arbeta som lärling i fyra år eller ha ett praktikår om du gått gymnasieutbildning. Efter sex år i yrket och med kraven uppfyllda för mästarbrev kan du avlägga mästarprov och bli guldsmedsmästare.

Gesällprov för silversmed: Då måste du ha arbetat som lärling i fyra år hos en silversmedsmästare eller ha avslutat högskolestudierna i silversmide. Efter sex år i yrket och kraven uppfyllda för mästarbrev kan du avlägga mästarprov och bli silversmedsmästare.

Guldsmide inom gymnasieskolans hantverksprogram finns i Mjölby och Falköping. Där finns också Kvalificerad yrkesutbildning på eftergymnasial nivå (KY).

Universitetet i Göteborg, Högskolan för design och konsthantverk och Konstfackskolan i Stockholm ger utbildning i metallformgivning.

Olika kurser i metallhantverk eller silverdesign kan man hitta hos smeder, på folkhögskolor eller studieförbund.

Källa: www.jobjet.se/guldsmed-och-silversmed/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om