Den 22 augusti fylls köket med elever igen. De första eleverna på Culinary craft, Thomasgymnasiets nya restaurang- och livsmedelsprogram, går upp i årskurs två och ett gäng nya elever börjar ettan.
Som en del i deras utbildning öppnar inom kort en restaurang på Campus, till en början en dag i veckan. Det är ett sätt att med större verklighetsförankring lära sig hantera råvaror, tillaga dem och sedan servera maten till riktiga gäster.
‒På måndagen kanske vi får in ett helt djur. Tisdag och onsdag kommer årskurs ett arbeta i köket och förbereda åt tvåorna, som arbetar i köket torsdag och fredag. Torsdagen kanske ägnas åt att öva på rätterna internt och på fredagen öppnar vi upp restaurangen för allmänheten, säger huvudläraren Jimmy Forzelius.
Vad som hamnar på tallrikarna kommer att variera; momenten i utbildningen styr.
‒Franska köket, lokalt mathantverk, snabbmat... Och det ska finnas valmöjligheter, men om det blir ett antal rätter på en meny eller om man får välja dagens fisk eller kött får vi se, säger Jimmy Forzelius.
Skolrestauranger behandlas som alla andra restauranger när det gäller tillstånd för verksamheten, berättar Anna Zachrisston som är rektor för Thomasgymnasiet.
‒Dels det sedvanliga tillståndet från miljöenheten och så alkoholtillståndet eftersom vi har möjligheter att servera vin. Det har ju funnits en restaurangutbildning på Thomasgymnasiet tidigare så när jag började som rektor fick jag gå en kurs i alkoholhantering. Allt sådant som rör ansvar och skötsel är ju också något som eleverna måste lära sig.
När offentlig sektor utför tjänster eller tillhandahåller produkter som det privata näringslivet kan göra, finns en risk att konkurrensen snedvrids. Anna Zachrisson ser ingen sådan farhåga i det här fallet.
‒Det är en träning för våra elever och vi har ju branschen med oss genom vårt advisory board, säger hon och syftar på de lokala företag som utgör utbildningens programråd och som ställer upp med exempelvis praktikplatser.
‒Vi kommer inte att rea ut maten, tanken är inte heller att vi ska göra någon vinst. Att det är en skälig peng för en lunch känns viktigt. Samtidigt är vi beroende av att gästerna kommer hit och äter, annars har vi inga att öva på, säger Jimmy Forzelius.
Han hoppas att personal på skolan och elevernas föräldrar ska komma till Culinary crafts restaurang på fredagslunch, och att lokala företag väljer restaurangen för sin representation.
‒Gästerna ska samtidigt vara medvetna om att det är elever under utbildning. Visst kan man skicka tillbaka maten i köket om man inte är nöjd, men om det är någon som darrar på handen vid servering så ska man veta att det kanske är något som hon eller han gör för första gången.