Gymnastikklubben på plats i Larslunda: En bra lösning

‒Idéerna kom från oss – och kommunen har lyssnat.Så säger Conny Lundevall, slitstark ordförande i Strängnäs gymnastikförening, apropå den nya hallen i Larslunda. SGF flyttade in med sin utrusning den 27 december och i mitten av nästa månad kan de börja använda anläggningen fullt ut.

Ordföranden i Strängnäs GF, Conny Lundevall, i samspråk med Peter Lundqvist från fastighetsbolaget.

Ordföranden i Strängnäs GF, Conny Lundevall, i samspråk med Peter Lundqvist från fastighetsbolaget.

Foto:

Övrigt2018-01-02 06:12

‒Helgen 13–14 januari tänker vi ha någon form av aktivitet här, kanske ett läger, berättar Conny Lundevall samtidigt som han och Peter Lundqvist från Strängnäs fastighets AB (SFAB) visar oss runt i gymnastikhallen.

‒Truppgymnastikhallen är den korrekta benämningen, poängterar Lundevall.

Ända sedan 2004, då Larslunda lanserades som en framtida idrottsplats för en lång rad sporter, har SGF sneglat mot en egen anläggning.

‒Arbetet intensifierades 2011, berättar Lundevall.

Det finns åtminstone två anledningar till att klubben önskade sig ut ur Thomas arena. Dels tvingades SGF på grund av platsbrist tacka nej till barn som ville komma in i gemenskapen, dels tog det för mycket tid att ställa fram och släpa undan redskap.

Klubben delade utrymmet med främst handbollen i IFK Strängnäs och innebandyn i Strängnäs IBK.

På Larslunda IP blir SGF ensamt förutom att Gripsholmsgymnasterna hyrt in sig under några timmar varje söndag.

‒Här är det absolut förbjudet att spela boll, påpekar Conny Lundevall.

Är hallen öppen för skolor?

‒Jo, eftersom det handlar om en kommunal anläggning. Men ska man vara här krävs en instruktör.

Enligt Bo Nordebrink på fritidsenheten kommer hallbygget plus iordningställandet av ytterområden som till exempel belysning och parkering att gå på cirka 18 miljoner kronor.

‒Ytan är 41 x 19 meter. Takhöjden är sju meter, säger Peter Lundqvist.

Lokalen saknar läktare. Föräldrar och syskon får därför antingen följa övningarna genom en invändig glasvägg eller vänta på sina anhöriga i den befintliga kafeterian. Den senare ska drivas av IK Viljan under sommarhalvåret och av SGF övriga sex månader.

‒Det fanns en budget att hålla sig till, kommunen hade inte råd att bygga en läktare, konstaterar Lundqvist.

Ett stort fönster på långsidan (den som vetter ut mot gamla E 20) gör att hallen känns luftig.

‒Det är inte så att vi sitter i en bunker, det här känns som en bra lösning, framhåller Conny Lundevall.

Huvudentrén finns på den västra gaveln. Besökarna kommer direkt in i en korridor med själva hallen till vänster och kafeteria plus omklädningsrum till höger.

En egen anläggning med fast utrustning innebär att SGF nu kan öka antalet aktiva till 450.

‒Truppgymnastik är en populär sport i Strängnäs. Vi har hela kommunen som upptagningsområde och når taket snabbt, konstaterar Conny Lundevall.

Klubben räknar med full beläggning mellan klockan 16 och 21 varje vardag och bra snurr även under veckosluten.

‒De som tränar får inte komma hit oftare än vad fallet varit i Thomas arena. Skillnaden är att mer tid frigörs, summerar Conny Lundevall.

Mycket av de redskap som använts tidigare fick följa med till Larslunda. En långmatta ska eventuellt skänkas till land i sydöstra Europa medan två skolor är spekulanter på trampetter vilka kan säljas till rabatterat pris.

Bygget startade i april

Lokala företaget G Insulanders bygg AB vann kampen om att få uppföra anläggningen. Det första spadtaget i Larslunda togs den 11 april 2017. Under december månad har besiktningen ägt rum och i mellandagarna flyttade Strängnäs gymnastikförening, med viss hjälp av kommunen, sina redskap från Thomas arena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!